Liberálisok: Követeljük a Nemzetbiztonsági Bizottság vizsgálatát a hármas metró felújítása kapcsán

A Liberálisok a Nemzetbiztonsági Bizottság vizsgálatát követelik a hármas metró felújítása kapcsán.

Mint ismert, annak ellenére, hogy a szakmai és pénzügyi érvek az új metrókocsik beszerzése mellett szóltak, a főváros fideszes vezetése mégis a régi, harminc éves szerelvények felújíttatása mellett döntött, újabb harminc évre meghatározva ezzel a vonalon futó szerelvények minőségét.
Az új szerelvények mellett szóló érveket támasztja alá az a közelmúltban napvilágot látott tény, miszerint Varsó 222 metrókocsit – azaz pontosan ugyanannyit, amennyi budapesti a 3-as vonalon üzemel – ugyanakkora összegért vásárolt, mint amennyiért a Tarlós István vezette Budapest felújította a régi orosz kocsikat.
Hogy mennyire rossz döntés volt az új metró vásárlása helyett felújíttatni a régieket, az is mutatja, hogy üzembe állításuk óta 47 alkalommal kellett kiállítani a forgalomból legalább egy felújított szerelvényt különböző hibák miatt.
Emlékezhetünk ugyanakkor, hogy a pályáztatás botrányos körülményei is már mutatták, hogy a Fidesz ezúttal is előre eldöntötte, kivel kívánja megkötni a mintegy 70 milliárdos beruházásra vonatkozó szerződést. Egy, a visegrádi régió oknyomozó újságíróinak együttműködését elősegítő projekt, a VSquare.org keretében készült összeállítás azonban még ennél is súlyosabb állításokat fogalmaz meg. Az anyag szerint az orosz titkosszolgálat elképesztő nyomást gyakorolt a magyar kormányra és Budapest vezetésére, hogy a gigaberuházást nyertese mindenképpen az orosz Metrowagonmash legyen.
Vitézy Dávid, a BKK akkori, nem kellően Kreml-barát vezetője elleni lejárató kampány, majd eltávolíttatása a cég éléről, továbbá a magyar döntéshozókra gyakorolt orosz titkosszolgálati nyomás gyanúja mind abba az irányba mutat, hogy egy Budapest érdekeivel súlyosan ellentétes döntés meghozatala törvényellenesen történt.
Az eddigi tapasztalatok és a most közölt összeállítás alapján gyanítható orosz titkosszolgálati jelenlét a kormányzat közvetlen közelében és a Főpolgármesteri Hivatalban indokolttá teszi, hogy a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága napirendre tűzze a kérdést, és megvizsgálja, milyen visszaélések és milyen titkosszolgálati nyomásgyakorlások történtek a 3-as metró felújítása kapcsán.

 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Európa jövője a közös felelősségünk! …VIDEÓ

O.L.K.T.

Kósa hebeg-habog az ATV-n

O.L.K.T.

Egy kis politika . VIDEÓ

O.L.K.T.