Lengyelország lezárja a határait, törlik a nemzetközi vonatokat és a repülőket!

0

A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében Lengyelország ideiglenesen visszaállítja a teljes határellenőrzést és nem enged be külföldieket az országba – jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus-helyzet kezelésére létrehozott válságstáb pénteki rendkívüli tanácskozása után.

A Rzeczpospolita információi szerint az intézkedés egyelőre tíz napra szól, de meghosszabbítható újabb húsz napra, majd szükség esetén további 30 napra.

A külföldről hazatérő lengyel állampolgárokat 14 napos azonnali karanténba helyezik – mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

A lengyel miniszterelnök azt is bejelentette, hogy szombattól korlátozzák az bevásárlóközpontok, üzletközpontok működését, de továbbra is nyitva lesznek az élelmiszerboltok, benzinkutak és a patikák.

Zárva lesznek a szépségszalonok, szoláriumok, edzőtermek is.

Korlátozzák a nemzetközi repülőjáratokat, de ideiglenesen felfüggesztik a nemzetközi vonatok közlekedését. A lengyel államvasút (PKP) rendkívüli weboldalt hozott létre erre az időszakra.

A LOT azaz a lengyel állami légitársaság is törli a kormány által előírt nemzetközi repülőjáratait.

A LOT két darab azonnali ingyenesen hívható infóvonalat hozott létre az utasok kártalanításának érdekében és egy darab 24 órás ingyenesen hívható információs vonalat 12 nyelven.

Az élelmiszer üzleteknek előírták, hogy csak fejenként 3 darab terméket vásárolhatnak meg a vásárlók mindenből, kivéve a kenyeret, a pékárút és a süteményeket nem korlátozták. A Rossmann, a Hebe és a Natura drogériák rövidített nyitvatartással üzemelnek országosan.

Bezárják a bárokat, pubokat, szuvenírboltokat, éttermeket, gyorsétterem láncokat, kávézókat, fodrászüzleteket, vendéglátóhelyeket. Emellett ötven személyre korlátozzák az egy helyen tartózkodók számát, ami az egyházi rendezvényekre is vonatkozik.

14 napra bezárják a templomokat és emberek által látogott kegyhelyeket és zarándokhelyeket.

Ezen intézkedést is újabb 14 nappal meghosszabbíthatja a kormány – tette hozzá.

Majd figyelmeztetett, hogy mindenki maradjon nyugodt és közremüködő. Kerüljék a pánikot és az álhírek terjesztését.

A karantén betegek számára kihangsúlyozta, hogy a napokban 16 ember távozott el Lengyelországban a karanténból, ezért a lengyel kormány új azonnali törvénymódosításba foglalta, hogy aki innentől kezdve távozik a karantén alól az az eddigi 2000 zlotyis büntetés helyett 5000 zlotyi büntetést kell, hogy fizessen.

Mateusz Morawiecki elmondta még, hogy a pénteki napon Lengyelországban 71 fő koronavírus fertőzött beteg van regisztrálva, több mint 4000 fő kórházi karanténban, több mint 700 fő házi karanténban és 16 ezer fő ember megfigyelés és vizsgálat alatt van – zárta sorait a lengyel miniszterelnök.