Legyőzte a magyar államot egy bábonymegyeri gazda, akinek elvették a földjét

0

Elvette az állam a földjét, de a gazda nem hagyta magát, pert indított és nyert.

Pert nyert egy bábonymegyeri gazda a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ellen. A másodfokú bíróság kimondta, hogy jogellenesen vette el tőle és társaitól földjüket az állam, amit aztán tovább is adtak a Földet a gazdáknak programban, több mint tízmillió forintért – írja a Népszava.

A cikk szerint Paksi István és tíz társa 1993 óta műveltek Bábonymegyer mellett egy nyolchektáros területet. Ezt még a Pélpusztai Állami Gazdaság privatizációjánál kapták meg, azonban az állami gazdaság nem jegyeztette be a területet a nevükre. Így 20 évvel később érte őket a meglepetés, amikor

az állam felszólította őket, hagyjanak fel a munkával, a terület ugyanis az államé.

A gazdák ragaszkodtak volna a földjükhöz, de elvesztek a bürokrácia útvesztőjében. Az igazán nagy meglepetés akkor érte őket, amikor a programban licitre bocsátotta a földjüket a Nemzeti Földalapkezelő. Hiába kérték, nem vették le a licitről a földet, a gazdák végül elkeseredésükben egy plató trágyát öntöttek a kaposvári kormányhivatal elé, majd demonstrációt hirdettek meg a licitre kijelölt épülethez.

Paksi nem nyugodott bele a fennálló helyzetbe, pert indított az állam ellen. A siófoki bíróság 2017 nyarán első fokon neki adott igazat, megállapította, a kérdéses területhez jogszerűen jutott hozzá, s ez önhibáján kívül nem került a nevére. Másodfokon a Kaposvári Törvényszék viszont már az állam tulajdonjogát ismerte el.

Az ügy a Kúria elé került, ahol végül új másodfokú eljárást rendeltek el, ami végül a gazdának adott igazat, hogy a közel egyhektáros birtok az ő tulajdona. A bíróság elutasította a területet az árverésen megvásárló gazda érvelését, hogy ő jóhiszeműen vette meg a nyolc hektárt, mert nem tudott róla, hogy az jogvita tárgya. A Kúria szerint az árverés közben zajló demonstrációból már tudnia kellett volna, hogy probléma van a földdel kapcsolatban.

A bábonymegyeri gazda győzelme után a többi gazda is bejelentette, szintén eljárást indítanak az állam ellen, hogy visszakapják földjüket.

Forrás: hvg.hu /https://hvg.hu/itthon/20190911_Legyozte_a_magyar_allamot_egy_babonymegyeri_gazda?fbclid=IwAR0yb2476qR65uCALivpbLfKLy6Hlv7TD04vT_JQkb3CMOZBJj3jAVNwuXM