Lebuktatták őket! David Cornstein amerikai nagykövet: “rakétákat vásárol az Orbán-kormány!”

0

A májusi Trump-Orbán találkozó kapcsán felmerült, hogy a magyar kormányfő fegyvervásárlással akarja elérni az amerikai elnök jóindulatát.

A magyar kormány az idei év során többször tagadta, hogy tárgyalt volna amerikai rakétarendszerek, illetve vadászgépek vásárlásáról, ám a Defense News amerikai hadászati szakportál szerint mégis arra készül, hogy 500 millió dolláros értékben (148 milliárd forint) közép-hatótávolságú légiharc-rakétákat vásároljon az Egyesült Államoktól – szúrta ki a portfolio.hu.

A fegyvervásárlásról szóló tárgyalásokról korábban is csak bizonytalan hírek voltak. Újságírói kérdésre a magyar kormány közölte korábban, hogy a washingtoni, rövidke Trump-Orbán találkozón sem volt téma a fegyvervásárlás. Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt még májusban arról, hogy a magyar kormány továbbra is kész amerikai fegyverekkel fejleszteni a Magyar Honvédséget, de részletekbe akkor sem bocsátkozott. Egyedül az amerikai nagykövet, David Cornstein árulta el, hogy a májusi Trump-Orbán találkozón általánosságban merült fel a fegyverkezés témája.

A 180 darab AIM-120C-7 légiharc-rakétát a magyar Gripen vadászgépeken (alsó képünkön) használnák. A vásárlás ténye még nem biztos, egyelőre az amerikai kormány csak a rakéták exportengedélyét adta meg.
Korábbi sajtóinformációk szerint sokkal nagyobb volumenű amerikai fegyvervásárlásról is szó volt.

A Direkt36 akkori információi szerint a Gripenek helyett F-35-ös, ötödik generációs vadászgépek vásárlása, valamint az amerikai Raytheon és a norvég Kongsberg hadiipari cégek által közösen gyártott NASAMS közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerének beszerzése is felmerült a tárgyalások során.

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!