Lebukott Orbán!

A Népszava szerkesztőségében elővettek számológépet és összevetették a kormánypropaganda által sokat emlegetett 2010-es esztendő zárszámadását a 2020-as elfogadott költségvetés számaival, amely alapján kiderült, hogy az Orbán-kormány a jóléti kiadásokon, az egészségügyön és az oktatáson spórol a leginkább – ahogy azt az ellenzék szajkózza már egy ideje.

A cikk szerint jóléti kiadásokra 2010-ben a GDP 30,9 százalékát költötték összesen, jövőre az arány már csak 24,5 százalék akkor is, ha ez milliárdokkal többet jelent a tíz évvel ezelőtti összeghez képest.
Oktatásra 2010-ben a GDP 5,5 százalékát fordították, 2020-ban csak 4,3 százalékot akarnak.

Egészségügyre 2010-ben a GDP 4,6 százalékát költöttek, 2020-ban most már csak 4 százalékot úgy, hogy az EU-átlag 7 százalék.

Társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatásokra 2010-ben a GDP 17,9 százalékát fordították, az arány 2020-ban már csak 12,3 százalék lesz.

Nyugdíj kiadásokra a korhatáremelés, az infláció feletti nyugdíjemelés eltörlése, illetve a szolgálati nyugdíjak felszámolása miatt már csak a GDP 7,3 százalékát költik el a 10 évvel ezelőtti 10,5 százalék helyett.

Kevesebbet adnak Orbánék a szívügyüknek mondott család- és lakástámogatásra is. Lakástámogatásokra 2010-ben a GDP 1,7 százalékát fordították, jövőre már csak 1,4 százalékát. A családi pótlékok és a gyerekek után járó támogatások a GDP 2 százalékáról 1,3 százalékra estek vissza, igaz viszont, hogy a családi adókedvezmény ebbe nem számít bele.

Ami nőtt, az az. aminek kormányzati ígéretek szerint csökkennie kellett volna. Az állami bürokrácia kiadásai ugyanis az a GDP 7,1 százalékáról 8 százalékra nőttek 10 év alatt.

 

Via: nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

Rendőrségi hír! Vigyázat! Minden mobilos veszélyben van!

O.L.K.T.

Szabó Tímea: Deutsch Tamás egy gusztustalan senkiházi!

Rubóczki Tamás

Rejtélyes rendőri akció a magyar-ukrán határon a választások idején

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!