Lealjasodott a közbeszéd az utóbbi időben.

0

A politikai ellenfelek lassan már egymás emberi mivoltát sem tartják tiszteletben. A tények, adatok, érvek már alig kapnak helyet.
A pocskondiázás és egymás besározása viszont nem vezet sehova.

Ezért úgy döntöttünk, hogy objektív szempontokat figyelembe véve összegyűjtünk 10 érvet, ami miatt
Fekete Zsoltot, Salgótarján jelenlegi polgármesterét érdemesnek tartjuk arra, hogy munkáját a következő öt évben folytassa.

Ezúttal nem foglalkozunk a politikai ellenfelekkel, csak a tényekkel, a forrásokat jelöljük.

1. FORDULAT AZ INGATLANPIACON
Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint a salgótarjáni ingatlanárak, hosszú évek óta először, ebben az önkormányzati ciklusban emelkedni kezdtek. Az Otthon Centrum adatai szerint a megyei jogú városok között a legnagyobb növekedés Salgótarjánban volt.

2. ÉLÉNKÜLŐ KERESKEDELEM
Újra kinyitottak a korábban csőd miatt bezárt és évekig üresen álló boltok. Tóth László, az Unio Coop Zrt. vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy mindez az önkormányzat és a kereskedelmi vállalat összefogásának köszönhetően jött létre. Sok más cég is érdemesnek látta az utóbbi években Salgótarjánban üzletet nyitni: Lidl, Pepco, Deichmann és Libri. A Mitsuba japán és a Bumchun Precision dél-koreai ipari cégek is Salgótarján mellett döntöttek gyáraik bővítéséhez.

3. VÁROSFEJLESZTÉSI TÁMOGATÁS
Ipari, közlekedési, energetikai, egészségügyi, sport-fejlesztések és új városközpont kialakítása is része a Modern Városok Program salgótarjáni terveinek, amelyet Fekete Zsolt polgármester vezetésével az önkormányzat szakmai stábja dolgozott ki és egyeztetett a kormánnyal.
A 14 milliárd forintos fejlesztés bejelentésekor Orbán Viktor azt mondta: “olyan fejlődési pályát kell felrajzolni, amelynek révén vesztes városból győztes várossá tehetjük Salgótarjánt”.
Ennyit arról, hogy Fekete Zsolt ellenállást tanúsít a város kárára. Demokrataként természetesen nem ért egyet a kormány számos intézkedésével, de a település érdekét a politikai nézetkülönbségeknél mindig fontosabbnak tartja és a számok igazolják, hogy még a mai magyar politikai helyzetben is képes volt a város rendszerváltás utáni történetének legnagyobb fejlesztési programját elindítani.

4. A VÁROS ÉLNI KEZDETT A LEHETŐSÉGEIVEL
Az utóbbi években Salgótarján közösségi élete felpezsdült. A páratlan természeti környezetre alapozva elindult a most már nemzetközileg is elismert fotós maraton. A városba visszatért az autósport, volt Strandkézilabda Diákolimpia, Salgótarján-Losonc futóverseny, élő közvetítéses ökölvívó gála, jótékonysági amerikai foci gála, jótékonysági akadályfutó verseny. Jövőre Salgótarjánban rendezik meg a Tájékozódási Futó Ifjúsági Európa-bajnokságot.

5. ÚJRAINDULT A FELSŐOKTATÁS
Az önkormányzat támogatást ad a városba települő szakképzett fiataloknak. Dóra Ottó 2014-es megválasztása után azonnal hozzákezdett a salgótarjáni felsőoktatás újraindításához. Ő is, majd Fekete Zsolt is mindennél fontosabbnak tartotta a salgótarjáni fiatalok megtartását, amihez a helyi felsőoktatás újraindítása nagyon fontos lépés volt. A sors tragédiája, hogy Dóra Ottó már nem élhette meg, amikor 2019 júliusában az Óbudai Egyetem salgótarjáni intézetének első végzős hallgatói átvették oklevelüket.

6. JAVULÓ KÖZBIZTONSÁG
A Salgótarjáni Rendőrkapitányság beszámolója szerint az elmúlt években ebben az önkormányzati ciklusban követték el a legkevesebb bűncselekményt területünkön. A 2016-ban a 2010-2012 évekhez képest hozzávetőleg 2000 esettel, míg a 2013-2015 évekhez viszonyítva mintegy 1000 bűncselekménnyel kevesebbet követtek el 100 ezer lakosra vetítve. Az önkormányzat kibővítette a térfigyelő kamerarendszert és biztonsági járőrszolgálatot indított.

7. VÁROSSZÉPÍTŐ KÖZÖSSÉGI AKCIÓK
Salgótarján a rendszerváltás óta nem tudott mit kezdeni a problémával, hogy a városképet a szürke, egyhangú betonfelületek jellemzik. Az utóbbi években megszületett az elképesztően egyszerű megoldás: ki kell őket színezni. Festék, ecset és fiatalok egyre nagyobb csapata egymás után varázsolja színessé a város különböző pontjait. Az önkormányzat anyagi támogatást is biztosít ezekhez az akciókhoz.

8. NEM LESZ MENEKÜLTTÁBOR
A város közgyűlése határozatot hozott, hogy Salgótarjánban ne létesülhessen menekültszálló. Tekintettel a város nehéz szociális helyzetére nem lenne szerencsés, ha Salgótarjánban helyeznék el az országba érkező menekültek. Balassagyarmaton, a polgármester és a civilek tiltakozása ellenére már létesítettek egy ilyen szállót. Salgótarjánban a baloldali képviselők olyan határozatot hoztak, ami ezt megakadályozza.

9. MEGÚJULTAK A VÁROS ÓVODÁI, BÖLCSŐDÉI ÉS ORVOSI RENDELŐI
Az uniós forrásokat a város értelmes, hasznos célokra fordította. Az pénzből óvodákat, bölcsődéket, orvosi rendelőket korszerűsítettek. A korábban bontásra ítélt kolóniákban felújítások kezdődtek. A városvezetés felismerte, hogy a nyomorra nem az a megoldás, ha eltüntetik a nyomait. Normális, emberhez méltó lakókörnyezetet alakítanak ki a szegényebb városrészekben is.

10. KÉSZEN ÁLLNI A 21. SZÁZAD KIHÍVÁSAIRA
Több független gazdasági lap, például a Portfolio, elismerően írt a Paks és Salgótarján között létrejött együttműködésről. A két magyar település a Smart City “okosváros” és Smart Grid “okoshálózat” közös megvalósítását tűzte ki célul. A legmodernebb informatikai és a mesterséges intelligencia megoldásokra épülő városüzemeltetési rendszer az információs és kommunikációs technológiákat kihasználva növeli a gazdaságosságot és a fenntarthatóságot. Amennyiben ez Salgótarjánban valósul meg az elsők között, évtizedekre új irányt ad a város fejlődésének. Az egykor virágzó bányaváros, az útkeresés és a reménytelen sodródás hosszú évtizedei után ebben az önkormányzati ciklusban, Fekete Zsolt vezetésével aktívan építeni kezdte a jövőjét.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, szöveg
Forrás: Tarjáni Fészek
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!