Lapít a belügyminisztérium Vadai Ágnes kérdéséről!

0

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdést tett fel Pintér Sándor belügyminiszternek Miért titkolózik a rendőrség? címmel. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy kerülhetett a decemberi tüntetésen készített rendőrségi felvétel a kormányközeli Origo tulajdonába.

– Korábban is gyakran megesett, hogy az ügyészségtől rejtélyes úton-módon olyan információk szivárogtak ki, amiket a kormányzati propagandagépezet alkalmasnak vélt az ellenzék befeketítésére. Szomorú, hogy ebbe a mocskos játékba immár a rendőrség is beszállt. Az Origo tett közzé egy rendőrség által készített felvételt, amivel azt az állítását próbálta igazolni, hogy a Parlament előtti, december 12-i tüntetésen ellenzéki politikusok támadtak a rendőrökre. A rendőrség közölte, hogy a felvételt egyetlen sajtóorgánumnak sem adták ki, ezen túlmenően azonban semmiféle információt nem volt hajlandó adni az ügyben

– írta a politikus. Vadai Ágnes ezért arról kérdezte a belügyminisztert, hogy hogyan került mégis a portál tulajdonába a felvétel, indult-e vizsgálat az ügyben, és ha igen, az milyen eredménnyel zárult. Azt is megkérdezte, hogy rendszeressé válik-e a rendőrség részéről a jövőben az ellenzék lejáratására alkalmasnak vélt információk megosztása a kormánypárti propaganda médiumaival.

Pintér Sándor rövid válaszában azt írta, hogy

a rendőrség nem adta át a médiatartalom-szolgáltatók részére a felvételeket, se hang-, se képanyagot. A rendőrség által készített felvételek megfelelő kezelését belső szabályzat is biztosítja.

Az ügy előzménye, hogy a rabszolgatörvény megszavazása után kezdődött tüntetések egyikén megjelent a tüntetőkről a rendőrsorfal mögött készült rendőrségi videófelvétel a kormányközeli Origo oldalán. A cikk címe az volt, hogy MSZP-s politikus támadt az első sorokban a rendőrökre a Kossuth-téren – videó. A 444 háromszor érdeklődött a rendőrségen arról, hogyan került a portál birtokába a felvétel. Majdnem egy hónappal később, januárban az ORFK azt válaszolta, hogy a rendőrség nem adott át médiatartalom-szolgáltatók részére a megkeresésben megjelölt kép- és hangfelvételt.