Közeleg a magyar nyugdíjkatasztrófa. Öt év és robban…

0

Te teszel ellene?

Sokan úgy vélik, hogy pár éven belül összeomolhat az állami nyugdíjrendszer Magyarországon, de még a barátságosabb prognózisok is jelentősen csökkenő kifizetésekről szólnak. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) adataiból kiderül, hogy bár javul a helyzet, mindössze 1,15 millió forintnyi megtakarított vagyon jut minden önkéntes nyugdíjpénztártagra, ami elég kevés kiegészítést jelent annak, aki nyugdíjra takarít meg. A javuló tendenciát az is mutatja, hogy 11%-kal, 1214 milliárd forintra növelték a vagyonukat az ÖPOSZ-tag önkéntes nyugdíjpénztárak 2017 első félévében, annak ellenére, hogy az adózási szabályok jelentősen visszavetették a munkáltatói befizetéseket.

A következő öt évben ötszázezer járulékfizető vonul nyugdíjba Magyarországon, ami jelentős terhet ró az állami nyugdíjrendszerre. A Világgazdaság összeszedett három lehetséges lépést, amivel ha nem is elkerülhető, legalább elhalasztható a nyugdíjrendszer összeomlása.

  • A korhatár 65 éves korra való emelésével most is rengeteget megspórol az államkassza. Hosszú távon a folyamatos emelés viszont nem jelent megoldást, nemcsak méltányossági kérdések miatt, hanem mert az idősebb korosztályok kevésbé hatékonyan tudják elvégezni a fizikai munkát, mindez pedig a korábbinál jobban ösztönözne a járulékfizetés elkerülésére.
  • A nyugdíjak csökkentése is egy megoldás, ez alatt arra kell gondolni, hogy a nyugdíjemelés mértéke alacsonyabb lesz az inflációnál – a következő évek várható inflációs nyomásához képest már egy százalékponttal alacsonyabb nyugdíjemelés hosszútávon százmilliókat tesz ki a központi költségvetésnek.
  • Harmadik megoldás lehet a nyugdíjkalkuláció megváltoztatása. Az első nyugdíj megállapításakor alapszabályként az utolsó 20 évet veszik figyelembe. Ha az első járadék megállapításakor 20 helyett 25-30 vagy akár 40 évet vennének figyelembe, akkor a jelenleg 90%-os helyettesítési arány bizonyára csökkenne, mivel a hosszabb időszakba nagyobb valószínűséggel kerülne jövedelem nélkül töltött időszak. Ha a képletszámításokat nem azonnal, hanem lépcsőzetesen alakítják át, akkor a leendő nyugdíjasoknak lesz idejük felkészülni az új rendszerre.