KORRUPCIÓS BOTRÁNY!

0

Győr — A jelen állás szerint Borkai Zsolt (54) győri polgármester eltökélt szándéka, hogy a botrányai ellenére kitöltse az ötéves mandátumát. Azonban hiába mondott le a választás után a fideszes párttagságáról, nemcsak az ellenzék, hanem egykori fideszes párttársai részéről is hatalmas nyomás nehezedik rá, mivel sok kormánypárti polgármester és önkormányzati képviselő Borkait okolja, hogy nem választották őket újra.

1945. április 2-án Apor Vilmos győri püspök a Püspökvárba menekült nők védelmében szenvedett vértanúhalált. 52 év elteltével II. János Pál pápa Apor Vilmost boldoggá avatta.

A dolog pikantériája, hogy ugyanebben a városban, a Fidesz színeiben egy egészen más karriert befutó polgármestert választottak meg a város élére. Az ellenzék ugyan újraszámolást kért Győrben, de a sexiparral összefüggő korrupciós botrányáról elhíresült fideszes támogatást élvező polgármester győzelmén ez sem változtatott. „A szavazatszámok ugyanakkor módosultak, Borkai Zsolt neve mellett 19 312 helyett 19 305, Glázer Tímea ellenzéki jelölt neve mellett 18 671 helyett 18 661 voks áll, tehát a kihívó veresége nagyobb, mint az első számlálás után volt.”

Így most az a kérdés, hogy meddig lehet bujkálni a város múltjához méltatlan polgármesternek, s mikor adja át azt egy arcát vállaló vezetőnek. Ehhez nem kell 52 év!

A Publicus Intézet hét végén megjelent kutatása is megerősíti, hogy Borkai botránya jelentősen hatott a választókra, 160 ezer ember kifejezetten emiatt ment el szavazni, 60 ezer fideszes szimpatizánst pedig távol tartott az urnáktól.

Ha Borkai bírja a nyomást és nem mond le, akkor a győri közgyűlés buktathatja meg, erre a jogszabály szerint legkorábban hat hónappal a választás után nyílik lehetősége, vagyis április közepén.

Ez a közgyűlés feloszlatását jelentené, vagyis nemcsak polgármester-, hanem helyi képviselő-testületi választást is. Ez nem mentes minden kockázattól a fideszes többség számára, mivel az ellenzéknek esélye nyílna a fordításra, különösen, hogy most októberben négy választókerületben a jobbikosok kilépése miatt nem volt ellenzéki jelölt.

Ha a közgyűlés helyén hagyja a polgármestert, akkor még a büntetőeljárások is befolyásolhatják a sorsát. Nyomozás indult ellene, miután többek között az Audi telekvásárlása, fiának milliós havi apanázsa és egyéb korrupciós ügyek miatt feljelentették, Horvátországban is vizsgálják jachtozását. Ha bármely ügyben jogerősen szabadságvesztésre ítélnék, akkor méltatlanság miatt megszűnne a tisztsége.

A szakértő arra számít, hogy két és fél évig valószínűleg helyén marad Borkai.

– A kormánypártoknak most nem érdekük, hogy választás legyen, mert elveszíthetik azt. A 2022-es parlamenti választásokig nem is várható semmilyen előremozdulás az ügyben, és majd a voksolás eredményének tükrében léphetnek

Forrás: Blikk/ https://www.blikk.hu/aktualis/politika/borkai-zsolt-gyor-polgarmester-botrany/b9jfbkm

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!