Korózs Lajos: Halálos késedelmet okoz a Fidesz-KDNP a rokkantnyugdíjasok kártalanításának elmaradásával

Újabb halogatások láttak napvilágot a jogsértő állami ügyekben. A kormány félévről félévre dob oda emberéleteket, csak hogy ne kelljen a jogsértéseket orvosolni.

Ismét 4 hónap telt, amelyben a kormány elszabotálta az Alkotmánybíróság határozatát a rokkantnyugdíjasok jogainak helyreállításáról, ismertette Korózs Lajos országgyűlési képviselő, az MSZP elnökségi tagja az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerda este.

Közel 6 év után, 2018 novemberében hozta meg az Alkotmánybíróság elvi állásfoglalását arról, hogy 2019 márciusáig kell módosítani a rokkantnyugdíjasokat megkárosító, jogfosztottságba taszító törvényt. Azóta már újabb 4 hónap telt el, számos, a nincstelenségbe kényszerített ember halt meg, az emberéletek ellenére azonban a kormány fenntartja a törvénytelen állapotokat, mondta Korózs.

„Az Alkotmánybíróság világosan meghatározta, hogy hol van a probléma (…). Én ezt 6 éven keresztül mondtam. Az alapvető probléma az, hogy attól, hogy átalakították a minősítési rendszert és százalékokban határozták meg az egészségkárosodás mértékét, ebből azt a következtetést vonták le, hogy lehet csökkentetni valakinek ellátását úgy, hogy állapotváltozás nem volt. Sőt, nagyon sok embernek romlott az állapota, és ennek ellenére csökkentették vagy elvették az ellátását”

– mutatott rá az MSZP politikusa a jogsértésre.

Az Alkotmánybíróság határozata szerint

„Olyan átmeneti rendelkezéseket kellett volna hoznia a kormánynak, – amelyek sajnos nem születtek meg – hogy állapotrosszabbodás vagy állapot változatlansága esetén ellátást csökkenteni nem lehet”

– ismertette a döntést Korózs Lajos.

A szocialista képviselő még novemberben benyújtott az ügyhöz kapcsolódóan egy országgyűlési határozati javaslatot, amely 3 pontban foglalta össze, hogy mire kellene fókuszálni.

„(…) Az egyik pénzbe sem kerül: kérjen bocsánatot a kormány az érintettektől. A második az, hogy kártalanítsanak minden olyan érintettet, akinek csökkentették az ellátását vagy elvették az ellátását, helyezzék vissza eredeti státuszába, és adják vissza azokat a hozzá kapcsolódó jogokat, például utazási kedvezményt vagy közgyógyellátást, amit azért veszített el, mert kiesett ebből a minősítési rendszerből. A harmadik pedig az, hogy aki közben elhalálozott, ott az örökösök ezt a kártalanítást megkapják.”

 

„Március 31-ére várva egy újabb országgyűlési határozati javaslattal éltem. Abban már tételesen végigvettem, hogy mit kéne megcsinálni: egyrészről az eredeti törvényt kell módosítani, másrészről a hozzá kapcsolódó kártalanításról szóló törvényt kéne alkotni, a harmadik pedig, hogy a költségvetési törvényt is hozzá kell igazítani, hiszen visszamenőlegesen ezek az emberek a jussukat meg kell, hogy kapják”

– hangsúlyozta az MSZP elnökségi tagja.

Arra a kérdésre, hogy mitől lehet az, hogy például valaki, aki eddig 100 ezer forintot kapott, most 28.000 forintot kap, a képviselő élesen bírálta a kormánypártokat:

„Ezek gazemberek, akik arra játszanak, hogy minél inkább kihúzzák a határidőt, és egyre kevesebb kártalanítást kelljen kifizetni ezeknek az embereknek, másrészt időközben sokan meghalnak. Ezek erre játszanak. Ez nagyon aljas és rosszindulatú, ilyen az egész kormány, ilyen az EMMI teljes vezetése is.”

A műsorban e mellett a súlyosan környezet- és egészségkárosító szennyvíziszap-ügy is szóba került, ennek kapcsán Korózs Lajos az ellentmondásokra hívta fel a figyelmet, hiszen amíg először a kormányinfón azonnali leállításról volt szó, később már a kifutó szerződések lejártáról beszéltek az „áruk szabad áramlására” hivatkozva, ami a képviselő szerint abszurdum.

„Pénteken megérkezik a szlovén szennyvíziszapra vonatkozó 11 kérdésemre a válasz a Pest megyei kormányhivataltól, és 4 vagy 5 nap múlva meg kell érkeznie a válasznak az olasz szennyvíziszap ügyében is”

– foglalta össze a választók és a közvélemény számára az MSZP lépéseit ezekben az ügyekben Korózs Lajos országgyűlési képviselő, az MSZP elnökségi tagja.

Kapcsolódó cikkek

83 évesen is lehet valaki pénzügyi zseni!

O.L.K.T.

Nyílt levelet írt egy nyugdíjas a hozzá hasonló nyugdíjasoknak!

Rubóczki Tamás

Orbán befogadott magyarjai ismerik a magyar rigmusokat…Íme :)

O.L.K.T.

Hozzászólok