Koronavírus: Olaszország, Spanyolország, Svájc és Csehország vesztegzár alatt!

0

Svájc

Svájc az egyik legfertőzöttebb állam, az olasz határ közelsége, az ingázás és a hatalmas volumenű tömegközlekedés miatt. Egy ott élő magyar orvos házaspár beszélt lapunknak a helyzetről.

Svájcban a hivatalos adatok szerint február 25-én jelent meg a COVID-19, amit az Olaszországgal határos Ticino kantonban regisztráltak egy 70 éves férfinél. Róla hamar kiderült, hogy korábban Milánóban, az olasz vírusjárvány egyik korai gócpontjában járt. Azonban a Szövetségi Egészségügyi Hivatal szóvivője szerint mivel Olaszországban fertőződött meg az illető, ezért nem volt szükség különösebb intézkedésekre. Két nappal később egy 28 éves genfi programozónál állapították meg, hogy elkapta a vírust, és róla is kiderült, hogy előtte Milánóban járt. A harmadik fertőzött pedig előtte Veronába utazott, vagyis a járvány első eseteit olyan svájciaknál észlelték, akik korábban mind megfordultak a szomszédos Észak-Olaszországban.

A Worldometers adatbázisa szerint március 15-ig:

– Összesen 2217 koronavírusos esetet regisztráltak
– Négy embernek már sikerült teljesen meggyógyulni
– 14 ember pedig meghalt a járvány miatt
– Ez a tizennégy ember eggyel magasabb szám, mint a Svájcnál jóval nagyobb Németországban. A halottak túlnyomó része idős, 70 év feletti, a legfiatalabb 54 éves volt, mindannyiuknál fennállt más egészségügyi probléma is.

A svájci kormány kissé lassan reagált a vírusra, az első eset után három nappal rendelkezést hoztak, amely tiltja az 1000 főnél nagyobb tömegrendezvényeket, így rengeteg eseményt le kellett mondani vagy el kellett tolni, például az engadine-i símaratont, a genfi autóshow-t és filmfesztivált vagy berni és baseli karneválokat.

A bernire egyébként a tiltás ellenére is elment több száz ember felvonulni, de azért ez jóval alacsonyabb, mint a szokásos tizenkétezer. Ezen kívül március 15-ig minden 150 főnél nagyobb rendezvényre külön engedélyt kell beszerezni az adott kanton hatóságától. A berni egyetem pedig elkezdett online órákat tartani a járvány miatt.

A Swissinfo térképe szerint négy nagyobb gócpont található Svájcban. A hírek szerint Ticino kantonban a legrosszabb a helyzet ott vesztegzárat rendeltek el, itt regisztrálták a legtöbb esetet (170), majd Vaud-ban (156), Baselben (91), Zürichben (80) és Genfben (76).

A svájci történelem során először vezettek be egy olyan speciális járványügyi törvényt, ami a hatóságokat felhatalmazza, hogy az ország mind a huszonhat kantonjára vonatkozó intézkedéseket vezethessenek be. Lemondták a nagyobb helyi foci- és hokimeccseket is, minden politikai rendezvényt, illetve a járvány megállítása érdekében karantén alá vonták a komplett hadsereget is. 65 év fölött nem ajánlott gyerekre vigyázni és tömegközlekedni, és az éttermeknél is ötven ülőhelyben limitálták a befogadóképességet.

Csehország

Az új koronavírus-fertőzések magas száma miatt hétfő reggel Csehországban lezárták, elszigetelték az Olmützi régió 21 települését. A több tízezer lakost magába foglaló észak-morvaországi térségbe vezető utakat rendőrök őrzik.

Csehországban ez az első eset, hogy egy nagyobb összefüggő térséget zártak le a hatóságok a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

A három kisvárost és 18 falut magába foglaló térségben hétfő reggel már 25 fertőzöttet diagnosztikáltak, míg az egész Olmützi régióban a ferzőtöttek száma 32.

A fertőzöttek több mint ezer személlyel voltak kapcsolatban, ami már súlyos probléma, ezért döntöttek a hatóságok a térség lezárásáról – nyilatkozta Adam Vojtech egészségügyi miniszter.

A fertőzöttek és a velük érintkező személyek kötelezően 14 napos házi karanténba kerültek. A lezárt térségben tilos a települések közötti kapcsolat is.

A cseh lakosság mozgását hétfő óta a kormány által elrendelt országos vesztegzár is korlátozza.

A rendelet szerint az emberek nem hagyhatják el lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak be.

További kivételt képez a közeli személyekről való gondoskodás is.

A rendelet betartását a hatóságok ellenőrzik.

Olaszország

A napról napra növekvő számok ellenére még nem tetőzött Olaszországban az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) Giuseppe Conte miniszterelnök szerint, aki a következő heteket nevezte a legkockázatosabbnak a Corriere della Sera című napilapban hétfőn megjelent interjúban.

Conte az egészségügyi szakértők előrejelzéseit idézve hangsúlyozta, hogy az olasz lakosság döntő hetek előtt áll. Kifejtette: a fertőzés Olaszországban még nem érte maximumát, de

„helyes úton haladunk”.

– mondta.

Célként a járvány terjedésének lassítását, majd megállítását nevezte úgy, hogy Olaszország különböző térségeiben ne mindenhol egyszerre, hanem tartományonként fokozatosan tudjanak vele szembeszállni.

A kormányfő arra szólította fel az olaszokat, maradjanak otthon és legyenek egységesek.

Ez nem a politikai viták, hanem a megoldások ideje – jelentette ki a miniszterelnök.

A felmérések szerint az olaszok 62 százaléka támogatja a kormány eddigi intézkedéseit.

A legutóbbi, vasárnap esti adatok szerint a diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 24 ezret, a halálos áldozatoké pedig az 1800-t.

Az utóbbi huszonnégy órában 368-an haltak meg, és 2853 volt az új fertőzöttek száma.

Spanyolország

A 46 milliós ország gyakorlatilag karanténba került, mert itt terjed a koronavírus az egyik leggyorsabban.

Szombat este Pedro Sánchez miniszterelnök jelentette be a drasztikus intézkedéseket, amelyek az olaszországihoz hasonlóan megtiltják, hogy az emberek elhagyják otthonaikat – írja a Financial Times. Élelmiszerért, gyógyszerért vagy más szükséges termékért még ki lehet menni a lakásokból, illetve azok is kimehetnek, akiknek nélkülözhetetlen okból el kell hagyniuk lakhelyüket.

Ide tartozik az idősek vagy betegek ápolása, egészségügyi központokba vagy fontos munkahelyekre való – például pénzintézetekbe – történő utazás is.

Lényegében minden kereskedelmi üzletet bezártak a gyógyszertárakon és az élelmiszerüzleteken kívül Spanyolország több részén, így Madridban és Katalóniában is.

Az országban 48 óra alatt megduplázódott a koronavírusos fertőzött betegek száma, itt a leggyorsabb járvány terjedése a több mint száz koronavírusos beteget jelentő ország között. Madridban a legrosszabb a helyzet, ahol 2940 beteget tartanak számon és 133 halálos áldozata van már a járványnak. Az egész országban 5800 esetről tudnak, amelynél több csak Olaszországban van Európában, amelyet az Egészségügyi Világszervezet, a WHO a válság új epicentrumának tart.

Ma este Franciaországban is szigorú intézkedéseket jelentettek be (csakúgy mint Mexikóban egyébként), a francia miniszterelnök, Edouard Philippe által közölt intézkedések szerint szombat éjféltől be kell zárnia minden olyan helynek, ami például

– étterem vagy kávézó
– kocsma vagy diszkó
– mozi
– bármi más, ami nem létfontosságú (pl. fodrászatok, cukrászdák, stb.)
– és elmaradnak az istentiszteletek, illetve vallásos ceremóniák is.

via. Finanacial Times