Koronavírus: Durva számok érkeznek szerte a világból

0

– Franciaország

Az MTI híre szerint az országban kihirdetett általános karantén második napján több mint 50 százalékkal nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké pedig meghaladta szerdán a 9 ezret, miközben a kijárási korlátozásokat megszegőkre 4 ezer alkalommal szabott ki bírságot a rendőrség. Az egészségügyi hatóságok szerda esti tájékoztatása szerint 89-cel 264-re nőtt a betegség áldozatainak száma.

A járvány januári kezdete óta 9134 fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 3626-an vannak kórházban, 931-en intenzív osztályokon. A súlyos betegek fele 60 évesnél fiatalabb, de az elhunytak 93 százaléka 65 esztendősnél idősebb volt.

A járvány a teljes országban elterjedt, és a helyzet gyorsan romlik

– mondta sajtótájékoztatóján Jérome Salomon, az egészségügyi tárca járványügyi felelőse, aki azt kérte mindenkitől, hogy feltétlenül tartsa tiszteletben a kedd délben érvénybe lépett kijárási korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat annak érdekében, hogy a koronavírus terjedése lassuljon, és az egészségügyi dolgozók kevésbé legyenek túlterheltek.
A nap folyamán mintegy 4 ezer koronavírustesztet csináltak a francia kórházakban, a járvány kezdete óta 42 500-at. Csak olyan betegeknél végzik el a vizsgálatot, akik légúti nehézségekkel küzdenek, lázasak, valamint köhögnek. Az idősotthonok lakói a legveszélyeztetettebbek: amint egyikük elkapja a vírust, a többiek 75 százaléka megfertőződik, és a halálozási ráta 20-30 százalékos lesz.
Számukra már nincs hely a kórházakban, túlságosan legyengültek. Előnyben részesítjük, és ez teljesen érthető, az olyan embereket, akiknek nagyobb esélyük van meggyógyulni
– mondta Gael Durel, a betegek elhelyezéséért felelős orvosok egyesületének elnöke az RTL kereskedelmi rádióban. Ez helyzet emlékeztet arra, ami Olaszországban gyakorlattá vált az elmúlt két hétben. A kijárások korlátozásának ellenőrzésére az utcákra vezényelt 100 ezer rendőr és csendőr 24 óra alatt 70 ezer embert igazoltatott, és 4095 esetben szabott ki 135 eurós (mintegy 46 ezer forintos) bírságot azokra, akik nem indokolt esetben vagy igazolás nélkül hagyták el a lakhelyüket. „Ha szükséges, még többet fogunk büntetni, de nem ez a cél, hanem a franciák megóvása” – mondta Christophe Castaner belügyminiszter az RTL rádióban.

A kormányzat elismerte, hogy „logisztikai nehézségek” merültek fel a védőfelszerelések, maszkok és kesztyűk pótlásakor, amelyeket kizárólag az egészségügyi dolgozóknak tartanak fent. Ők viszont készlethiányra panaszkodnak. Jérome Salomon szerint a nap folyamán 4 millió katonai maszkot szállítottak a kórházakba, és 25 milliót osztanak szét a héten a gyógyszertárakban, de utóbbiakat csak recept ellenében válthatják ki beteg vagy fertőzött emberek. Kína nagyjából 1 millió maszkot ajánlott fel Franciaországnak, és az egészségügyi tárca a francia gyártóktól folyamatosan rendeli meg az utánpótlást. Eközben a dél-franciaországi Montpellier kórházából mintegy 15 ezer egészségügyi maszkot loptak el ismeretlenek.

Bár Párizsban és környékén van a legtöbb, mintegy 2 ezer beteg, továbbra is Elzászban a leginkább leterheltek a kórházak. Már nem tudnak új pácienst fogadni, ezért a hadsereg megkezdte egy tábori kórház felállítását a Mulhouse-i kórház parkolójában, a fertőzöttek egy részét pedig katonai repülőgépekkel a dél-franciaországi Toulon és Marseille katonai kórházaiba szállították át.

Édouard Philippe miniszterelnök a szerdai kormányülés után bejelentette, hogy a kabinet előkészítette az egészségügyi rendkívüli állapotról szóló törvénytervezetet, amelyet csütörtök délután terjesztenek be a parlament elé. A szöveg a rendkívüli állapotról szóló 1955-ös törvény alapján készült, de célja a miniszterelnök szerint ˜„nem az egyéni szabadságjogok szűkítése, hanem a járványhelyzettel szembeni általános intézkedések törvényi kereteinek megteremtése”.

Csütörtökön kerül a két ház elé az idei költségvetést módosító törvényjavaslat is, amelyben az állam 300 milliárd eurós garanciát szavatol bankhitelek formájában a kis- és középvállalkozásoknak, valamint egy támogatási alapot hoz létre a kényszerszabadságon lévők munkanélküli-segélyének kifizetésére.

A nemzetgyűlés egyébként csökkentett létszámmal dolgozik, miután a képviselők közül legalább 18-an, az alkalmazottak közül pedig 8-an fertőzöttek, és 2 szenátornak is pozitívnak bizonyult a koronavírustesztje.

– Németország

Hétfőn reggel még csak a határellenőrzéseket vezették be, estére már kihirdették a közösségi terek bezárását Németországban. Azonban miközben a szórakozóhelyek és a templomok zárva tartanak, Bajorországban feloldották az élelmiszerboltokat a vasárnapi boltzár alól a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt.

Németországban már 11 979 regisztrált fertőzésről tudni, és egy nap alatt közel kétezerrel nőtt az esetek száma – adta hírül a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Viszont a legtöbb fertőzést jelentő európai országokhoz képest alacsony a halálozási ráta, 28 áldozata volt eddig a koronavírusnak.

Ágyból van elég, ápolóból viszont hiány van az egészségügyi szakértők szerint – ennek ellenére az Európai Unió legnépesebb országa inkább ura a helyzetnek, mint Franciaország vagy Olaszország. Az egészségügy mellett viszont a gazdaság is kihívásokkal teli hónapok elé néz, emiatt pedig több tízmilliárd eurós pénzcsapok nyílhatnak meg a német költségvetésből, akár egész Európa felé.
Összefoglaltuk, mit kell tudni most a koronavírus-járvány németországi helyzetéről, és hogyan csapódik ez le a társadalomban, valamint a bulimentes berlini klubéletben.

– Spanyolország

Fernando Simón tájékoztatása szerint Spanyolországban mintegy ötezer embert ápolnak kórházban, 573-an intenzív osztályon vannak. A betegség 455 kórházi dolgozót érint. A vírusfertőzésből mintegy 1100-an gyógyultak ki, 491-en viszont elhunytak. A legtöbb megbetegedést, több mint 4800 esetet a madridi tartományból jelentették, amelyet Katalónia és Baszkföld követ 1400 és 765 pozitív teszttel.

José Ángel Jimenez, a spanyol rendőrség operatív igazgatója szerint általánosságban az állampolgárok együttműködőek a harmadik napja tartó szükségállapot korlátozó intézkedések betartásában, miszerint csak a munkába járás és az alapvető szükségleti cikkek beszerzése miatt lehet utcára lépni. A madridi hatóságok ezzel kapcsolatban négy őrizetbe vételről és 250 bírságolásról számoltak be. Barcelonában 123 szabályszegőt büntettek meg.

Három spanyolországi gyárban megtagadták a munkavégzést a dolgozók a fertőzés kockázatára hivatkozva, mivel nem biztosítottak számukra maszkot és kézfertőtlenítőt.

A madridi szállodaszövetség összesen 60 ezer szállodai férőhelyet ajánlott fel az autonóm kormánynak, ahol karanténkórházat lehet berendezni a nem súlyos állapotú fertőzöttek számára.

A Portugáliához tartozó Madeirán karanténba helyezték egy szálloda vendégeit, mert egy holland vendégnél diagnosztizálták a koronavírust – közölte kedden a sziget önkormányzata. A holland vendég múlt csütörtökön szállt meg a Quinta do Sol szállóban, amely a sziget legnagyobb településén, Funchal városban található. A helyi média úgy tudja, hogy a szállónak mintegy 120 vendége van. A Reuters hírügynökség szerint a szálloda vezetését egyelőre nem lehetett elérni érdeklődés céljából.

– Olaszország

Már negyedik napja több ezerrel nő a fertőzöttek száma Olaszországban, a keddi 3526 új beteghez és 345 halotthoz képest szerdán 4207 új fertőzöttről és 475 új halottról számoltak be a hatóságok. Ez egyben azt is jelenti, hogy már 2978-an haltak meg az országban a vírus miatt, illetve 35 713 összes esetről tudni.

A 4207 új eset egy nap alatt az eddigi rekord a járvány ideje alatt. Olaszországban hétfőn némileg csökkent a megbetegedések üteme, de még így is 3233 új fertőzöttet és 349 halálos esetet jelentettek a klinikák ekkor, a mostani szám pedig még ehhez képest is közel ezerrel nagyobb növekedést jelent. A betegek magas száma miatt egy északolasz városban, Bergamo kórházában például már annyira nincs hely, hogy a folyosóra rakják a fekvőbetegeket is. Az olasz halálos áldozatok kitartóan jórészt innen, az ország északi régiójából kerülnek ki.

Az ország folyamatosan próbál védekezni a járvány ellen, miután karantén alá helyezték Olaszországot, múlt héten bezárt minden hely is , ami nem gyógyszertár vagy élelmiszerbolt. A Genovai Egyetem járványszakértői szerint ennek ellenére az olasz fertőzöttek számának tetőzése március 23-25-re várható, ez azonban nagyban függ szerintük az olaszok magatartásától is, így biztosat nem tudni.

– Csehország

Csehországban a hivatalos jelentés szerint 298 fertőzést mutattak ki. A laboratóriumi vizsgálatoknak mintegy 4500 személy vetette alá magát.
Csehországban lezárták, elszigetelték az Olmützi régió 21 települését. A több tízezer lakost magába foglaló észak-morvaországi térségbe vezető utakat rendőrök őrzik.
Csehországban ez az első eset, hogy egy nagyobb összefüggő térséget zártak le a hatóságok a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

A három kisvárost és 18 falut magába foglaló térségben hétfő reggel már 25 fertőzöttet diagnosztikáltak, míg az egész Olmützi régióban a ferzőtöttek száma 32.
A fertőzöttek több mint ezer személlyel voltak kapcsolatban, ami már súlyos probléma, ezért döntöttek a hatóságok a térség lezárásáról – nyilatkozta Adam Vojtech egészségügyi miniszter.

A fertőzöttek és a velük érintkező személyek kötelezően 14 napos házi karanténba kerültek. A lezárt térségben tilos a települések közötti kapcsolat is.

A cseh lakosság mozgását hétfő óta a kormány által elrendelt országos vesztegzár is korlátozza -írja az AP News.

– Lengyelország

Leállt a munka szerdán Lengyelország legnagyobb koronavírust tesztelő laboratóriumában, mert kiderült, hogy bizonyítottan megfertőződött a kórtól a tudományos csoport egyik tagja – adta hírül a lengyel Euractiv lap. Az illető jól van, és nem vett részt a varsói labor diagnosztizáló munkafolyamataiban. Akikkel kapcsolatban volt, karanténba kerülnek.

A lengyel egészségügyi minisztérium közlése szerint a laboratórium kiesése nem fogja lassítani a diagnosztikai munkát, mivel más laboratóriumoknak – Varsóban még háromnak – van tartalékkapacitásuk. Lengyelországban szerdáig már csaknem 11 ezer mintát teszteltek, amelyekből 303 koronavírusos megbetegedést regisztráltak. 47 ezer ember van karanténban amiből 24 ezer kórházi kezelés mellett. A kór miatt eddig öten haltak meg Lengyelországban.

– Ázsia

Új országokban jelent meg a vírus, jelentősen nőtt a fertőzöttek száma Malajziában és Dél-Koreában.

Japánban, pontosabban a Hokkaidó szigetén, véget ért a február végén koronavírus-járvány miatt kihirdetett rendkívüli állapot. Ezt a prefektúra kormányzójam, Szudzuki Naomicsi jelentette be csütörtök reggel. A rendkívüli állapotot eleve pont eddig akarták fenntartani, péntektől új szakaszba lép a járvány elleni védekezés, de erről részleteket egyelőre nem közöltek. Japánban az ötmillió lakosú Hokkaidó szigetén regisztrálták a legtöbb Covid-19-es megbetegedést, szerdáig 154 embernél mutatták ki a vírust.

A várakozásoknak megfelelően a Perzsa-öböl országai is korlátozzák, mostantól kik léphetnek be az ország területére. Nem utazhat be az Egyesült Arab Emírségek területére csütörtöktől külföldi állampolgár, a visszatérőket kéthetes karanténra kötelezik.

A koronavírus az ázsiai országok közül Kína után Dél-Koreában okozza a legnagyobb problémákat. Szerda estig hét újabb halálesetről számoltak be, ezzel a halálos áldozatok száma elérte a 91-et. Az országban 8565 esetet regisztráltak. Csütörtökön földet ért Szöulban az Asiana Airlines légitársaság gépe, amelyen 70 dél-koreait és tíz családtagjukat evakuálták Iránból. A dél-koreai vezetés további evakuálásokat tervez egyebek közt Peruból is, a járvány miatt. A vírus gazdaságra gyakorolt hatása jelentős, a kormány így 38,8 milliárd dolláros alapot különít el a kisvállalkozásoknak. (CNN)

Bangladesben elhunyt a koronavírus első áldozata, jelentette a WHO. Az országban összesen 14 fertőzöttről tudnak.

Thaiföldre csak negatív koronavírus-teszt birtokában lehet belépni. Érthető, hiszen csütörtökre virradóra 60 új esetet regisztráltak, ezzel pedig 272-re nőtt a fertőzöttek száma. A 60 emberből többen külföldi országok, Olaszország, Malajzia, Japán, Irán és Tajvan állampolgárai. Thaiföldön eddig egy ember halt bele a vírus okozta megbetegedésbe, 42-en pedig meggyógyultak.

A Fülöp-szigeteken veszélyhelyzetet hirdettek, ráadásul nem két hétre hanem féléves időtartamra. A főváros Manilát lezárták, a belföldi közlekedés megszűnt, a fél országban kijárási tilalom van érvényben. (Érthető, miért nem forgatnak az országban a magyar kertévék valóságshow-kat.)

Felbukkant az új típusú koronavírus okozta járvány csütörtökre a Fidzsi-szigeteken és Új-Kaledóniában is. Frank Bainimarama, a Fidzsi-szigetek miniszterelnöke azt mondta, hogy a fertőzött ember külföldi utazása során kapta el a vírust. Egyúttal bejelentette, nem léphetnek be az országba azok, akik érkezésük előtt 14 napon belül az Egyesült Államokban vagy Európában jártak. Helyi idő szerint szerdán Új-Kaledónia két fertőzött ausztrálról adott hírt.

Szingapúr oktatásügyi minisztériumának közleménye szerint hétfőn, a járvány ellenére ismét kinyitnak az iskolák és az óvodák. Az intézményekben kötelező lesz a testhőmérséklet mérése és a fertőtlenítés. Noha az országban egy ideje csökkenőben volt az új fertőzések száma, szerdán ismét növekedésnek indult, az egészségügyi minisztérium 47 új esetet jelentett be. A minisztérium adatai szerint 33-an külföldről érkeztek az országba. Az elmúlt héten Szingapúrban a fertőzöttek száma 178-ról 313-ra emelkedett, délkelet-Ázsiában itt található a legtöbb regisztrált fertőzött Malajzia után.

Malajziában csütörtökre virradóra 110 új esetet jelentettek, így az országban a fertőzöttek száma 900. A növekedést egy nemrég megtartott iszlám fesztiválnak tulajdonítják, amelyen csaknem 16 ezren vettek részt. Ezzel kapcsolatban a hatóságok mintegy kétezer rohingja etnikumú embert keresnek, akik vélhetően részt vettek a rendezvényen. A több mint százezer Mianmarból menekült, muszlim vallású rohingját a maláj hatóságok illegális bevándorlóként kezelik.