Kornai János: “Orbán ha kormányon marad még súlyosabb veszélyekkel jár majd”.

Az autonómia százszázalékos likvidálás lehetetlen, az, hogy a lehetőségekből mennyit használnak ki az emberek, rajtuk is múlik – így szűrte le a közelmúlt tapasztalatait a HVG-nek adott interjúban Kornai János, a Harvard és a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa.

“Már mielőtt átvette a hatalmat, Orbán Viktor bejelentette: úgy akarja megszerezni azt, hogy utána hosszú-hosszú ideig ne adják ki a kezükből. Ebbe a törekvésbe illeszkedik mindaz, ami az elmúlt esztendőkben a tudomány, az oktatás, a művészet területén, a szellem, a betű és a szó világában történt.”

Kornai János az interjúban a CEU és az MTA elleni kormányzati támadásokat elemezve részletesen is kifejti álláspontját, emlékeztetve arra, hogy a Fidesz liberális pártként startolt és szinte napokhoz köthető, mikor ment át a mérsékelt jobboldalra. Majd még tovább, a jobbszélre.

A helyzetet csak árnyalja, hogy Orbán Viktor azonos időszakban is más hangot üt meg, ha a Várkertben, ha Erdélyben, ha Jeruzsálemben, ha Frankfurtban vagy ha Azerbajdzsánban beszél.

A globálisan erősödő önkényuralmi tendenciákkal kapcsolatban Kína fejlődését, az arra adott nyugati reakciókat elemezve Kornai János arról beszélt, hogy figyelmeztetni akar a veszélyre,

“nehogy a Kína gyarapodását ünneplő értelmiségiek azzal nyugtassák meg magukat, hogy Kína békés ország, nem kell félni tőle”.

A kínai uralkodó csoport ugyanis sokféle módon expanzív: a világméretű fenyegetés gazdasági eszközökkel, külföldi befektetésekkel, cégfelvásárlásokkal, hitelkibocsátással kezdődik. E mellett Kína erősen fegyverkezik.

A magyarországi helyzetre visszatérve Kornai János egyebek között arról beszélt, hogy hosszú távon igenis megmutatkoznak a demokrácia előnyei, például abban is, hogy egy szűk csoport nem tudja tartósan bebetonozni magát a hatalomban.

Világtörténelmi példákat idézve pedig arra figyelmeztetett, hogy minél nagyobb az egyszemélyi vezető hatalma, annál pusztítóbb egy-egy hibás döntés. Akár végzetes is lehet.

“Az egyszemélyű hatalom nem tűri a fékeket és kontrollokat, legyen az a kínai császáré vagy a magyar miniszterelnöké. Ez történelmi távlatban súlyos veszélyekkel jár”.

 

 

olkt.hu/hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Marad a tíz éve változatlan 28 500 forintos összeg.

O.L.K.T.

Itt a következő feketeleves: Az összeomlás szélére került a víziközmű-ágazat!

Rubóczki Tamás

Újra összeállt a nagy Elios-csapat – Tiborcz István kapásból 3 milliárddal indul!

Rubóczki Tamás

Hozzászólok