Kornai János: “Orbán ha kormányon marad még súlyosabb veszélyekkel jár majd”.

Az autonómia százszázalékos likvidálás lehetetlen, az, hogy a lehetőségekből mennyit használnak ki az emberek, rajtuk is múlik – így szűrte le a közelmúlt tapasztalatait a HVG-nek adott interjúban Kornai János, a Harvard és a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa.

“Már mielőtt átvette a hatalmat, Orbán Viktor bejelentette: úgy akarja megszerezni azt, hogy utána hosszú-hosszú ideig ne adják ki a kezükből. Ebbe a törekvésbe illeszkedik mindaz, ami az elmúlt esztendőkben a tudomány, az oktatás, a művészet területén, a szellem, a betű és a szó világában történt.”

Kornai János az interjúban a CEU és az MTA elleni kormányzati támadásokat elemezve részletesen is kifejti álláspontját, emlékeztetve arra, hogy a Fidesz liberális pártként startolt és szinte napokhoz köthető, mikor ment át a mérsékelt jobboldalra. Majd még tovább, a jobbszélre.

A helyzetet csak árnyalja, hogy Orbán Viktor azonos időszakban is más hangot üt meg, ha a Várkertben, ha Erdélyben, ha Jeruzsálemben, ha Frankfurtban vagy ha Azerbajdzsánban beszél.

A globálisan erősödő önkényuralmi tendenciákkal kapcsolatban Kína fejlődését, az arra adott nyugati reakciókat elemezve Kornai János arról beszélt, hogy figyelmeztetni akar a veszélyre,

“nehogy a Kína gyarapodását ünneplő értelmiségiek azzal nyugtassák meg magukat, hogy Kína békés ország, nem kell félni tőle”.

A kínai uralkodó csoport ugyanis sokféle módon expanzív: a világméretű fenyegetés gazdasági eszközökkel, külföldi befektetésekkel, cégfelvásárlásokkal, hitelkibocsátással kezdődik. E mellett Kína erősen fegyverkezik.

A magyarországi helyzetre visszatérve Kornai János egyebek között arról beszélt, hogy hosszú távon igenis megmutatkoznak a demokrácia előnyei, például abban is, hogy egy szűk csoport nem tudja tartósan bebetonozni magát a hatalomban.

Világtörténelmi példákat idézve pedig arra figyelmeztetett, hogy minél nagyobb az egyszemélyi vezető hatalma, annál pusztítóbb egy-egy hibás döntés. Akár végzetes is lehet.

“Az egyszemélyű hatalom nem tűri a fékeket és kontrollokat, legyen az a kínai császáré vagy a magyar miniszterelnöké. Ez történelmi távlatban súlyos veszélyekkel jár”.

 

 

olkt.hu/hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Kálmán Olga: Aki cinkos szégyellje magát!

O.L.K.T.

Orbán: “A jogállamiság Magyarországon nem jogi, hanem becsületbeli kérdés”

O.L.K.T.

Rendkívüli: Szanyi Tibort visszahívták az MSZP alelnöki posztból!

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!