A kormány kiturpiskodta, hogy hivatalosan csak a választás után ugorjon meg az államadósság

0

A kormány az Eurostattal szembeni elszámolási vitában elfogadta a vereségét, tehát az Eximbankot, a jegybanki alapítványokat és a garanciaalapokat is állami intézményként kell majd számon tartani, ezzel pedig az államadósság meg fog ugrani – írja a G7 gazdasági oldal. De a lap úgy tudja, hogy a kormány elérte: csak a választások után kelljen átírni a számokat.

A magyar statisztikai hatóságok (a KSH és az MNB) ugyanis előzőleg eligazítást kértek a pénzszivattyúnak használt Eximbank elszámolásának ügyében, miután az Eurostat azt mondta, a bankot államháztartáson belül kell elszámolni, így viszont vagy 2 százalékkal ugrana az államadósság. Augusztusban a CMFB az EU statisztikai hivatalának adott igazat. Onnan lehet tudni, hogy a választásokig már nem lesz ezzel gondja a kormánynak, hogy a legutóbbi EDP-jelentésben, amiben a magyar hatóságok részletesen beszámolnak az európai statisztikusoknak a magyar államháztartási adatok és az államadósság alakulásáról, a garanciaalapokat már át is sorolták (ami miatt a 2015-ös deficit 169 milliárd forinttal meg is emelkedett), de az Eximbankot nem. Márpedig az EDP-jelentést évente kétszer kell leadni, szeptemberben és márciusban, és ilyenkor 3 hete van az Eurostatnak, hogy jelezze, ha valami nincs rendben, márpedig a szeptemberinél hétfőn lejárt a három hét, és az európai statisztikai szerveket nem zavarta, hogy az Eximbankot még nem minősítették át a magyar hatóságok. Amennyiben az Eurostat a következő jelentés leadása után át akarja soroltatni az Eximbankot, azt csak a választások után tudja majd megtenni, mert a tavaszi konzultációs időszaknak várhatóan 2018. április 23-án lesz vége, míg a választás április 8-án lesz. Annyit hozzátennék, hogy a görögök röhögni fognak rajtunk, akkora krach lesz itt, ha fény derül a valós számokra és az EU elzárja a pénzcsapokat.

 

(Eurostat)

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!