Korlátoznák a képviselőket Orbánék.

Vejkey Imre, az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke azt javasolja, hogy vizsgálják felül a parlamenti képviselők belépési jogáról szóló szabályokat. Az állásfoglalást Kövér László házelnök kérte, miután problémaként merült fel a decemberi tévészékházas események után, hogy ki biztosítja a képviselők belépési jogát a közintézményekbe. Vejkey meg akarja akadályozni a visszaélésszerű látogatásokat – írja az Index a birtokába került dokumentum alapján.

A tavaly decemberi botrányos parlamenti ülés után több ellenzéki képviselő behatolt az MTVA Kunigunda utcai székházába, hogy beolvastassa a túlóratörvénnyel kapcsolatos öt pontot a köztévében. Hadházy Ákost és Szél Bernadettet kihajították az épületből, Varju Lászlót pedig rángatták és a földre teperték a biztonságiak.

Ezután tette fel több ellenzéki politikus a kérdést, hogy ki tud segíteni egy országgyűlési képviselőnek abban, hogy érvényesítse jogát és bejusson egy közintézménybe, ha az intézmény megtagadja azt.

Az Országgyűlési törvény szerint a képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez és közintézményhez belépésre jogosít. Arról viszont nem rendelkezik, hogy ki a felelős ennek érvényesüléséért.

Ezután az érintettek labdázni kezdtek a kérdéssel. A belügyminiszter közölte, hogy a rendőrségek nincs hatásköre, Kövér László a mentelmi bizottsághoz fordult, de az visszadobta az ügyet, így a házelnök a parlament igazságügyi bizottságának állásfoglalását kérte. Ez az állásfoglalás született meg mostanra, ami a portál birtokába jutott. Ebben Vejkey Imre a törvény felülvizsgálatát javasolja, az alábbi kiegészítésekkel:

A bizottság úgy véli, hogy a képviselő tájékozódásának elsődleges színtere a parlamenti munka.

Ami a képviselőnek a közigazgatási szervekhez, közintézetekhez és közintézményekhez való belépési jogát illeti, a bizottság álláspontja szerint e jog sem parttalan, nem értelmezhető kiterjesztően és nem gyakorolható visszaélésszerűen.

E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.

A belépési jog pusztán olyan kiegészítő jellegű eszköznek tekinthető, amelynek alapvető célja a képviselő egyéb jogai gyakorlásának elősegítése a belépésre vonatkozó adminisztratív szabályok egyszerűsítése által.

A belépési jog tehát nem irányulhat a képviselő nem rendeltetésszerű joggyakorlásának elősegítésére.

A bizottság ezért szükségesnek tartja „az Országgyűlési törvény 98. § (1) és (4) bekezdésében foglalt szabályok felülvizsgálatát annak érdekében, hogy mind a képviselők, mind az érintett állami szervek kiszámítható és ellenőrizhető módon gyakorolhassák jogaikat és teljesíthessék kötelezettségeiket.”

Az igazságügyi bizottság kedden tárgyalja az állásfoglalást.

A DK-s Arató Gergely, az igazságügyi bizottság tagja sajtótájékoztatóján felháborítónak nevezte, hogy korlátozni akarják a belépési jogot.

 Forrás.168ora.hu

Kapcsolódó cikkek

Kövér: nem a kétharmad, hanem a négyötöd is simán meglehet a májusi választáson

O.L.K.T.

Nyílt levél Kásler Miklós EMMI miniszterhez!

Rubóczki Tamás

A bukott dunaújvárosi fideszes, magával vitte a merevlemezeket!

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!