Kordás László: Munkalassítástól az általános sztrájkig!

Munkalassítást ajánl Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke addig is, amíg jogszerűen meg lehet szervezni az általános sztrájkot. Felvetésére, hogy nem érzi-e jogosnak a szakszervezeteket érintő bírálatokat a lanyha fellépéseik miatt, leszögezte:

„Nem töketlenek vagyunk, csak a 2010. óta hatályos sztrájktörvénnyel és a jogszabályi háttérrel meg van kötve a kezünk, borzasztóan bürokratikussá tették a sztrájk megszervezését, szinte ellehetetlenítették azt”.

Egyben óva int a vadsztrájkoktól, mondván: a munkaadó az őt ért kárt jogszerűen behajthatja a vadsztrájkolókon.

Tisztázta: január 19-én, szombaton nem országos sztrájk, hanem országos megmozdulás lesz:

egyszerre az egész országban lesznek egyforma akciók.

Ami pedig a sokak által követelt, és a szombati tüntetésen is gyakran elhangzó általános sztrájkot illeti, Kordás hangsúlyozta: annak előkészítése nagyon bonyolult folyamat, nem véletlen, hogy a szakszervezetek négy követelésének az egyike a sztrájktörvény módosítása.

Az Orbán-kormány 2010-es hatalomra jutása utáni egyik első ténykedésével változtatta meg úgy sztrájktörvényt, hogy a munkabeszüntetés megszervezését egy bonyolult, időigényes folyamattá tette, s az ágazati törvényekben különféle feltételekhez kötötte – esetenként nagyon keményekhez, például az elégséges szolgáltatás szintjének megszabásával a közszolgáltatásoknál.

Pedig – ismerte el Kordás László – a munkavállalóknak nem lesz más lehetőségük az érdekérvényestésre, mint egy általános sztrájk – az egyéni pályák ugyanis nem működnek.

„Azt pedig látni kell, hogy a kormány cserben hagyta a munkavállalókat és beállt a tőke szolgálatába, tehát nincs más út, mint megszervezni magunkat és közösen fellépni”

 

 

olkt.hu

Kapcsolódó cikkek

VÉGE? ELHALLGATTATNAK MINKET. VIDEÓ

O.L.K.T.

Török Zsolt: Ezek szándékosan hergelik az embereket!

Rubóczki Tamás

Orbán és a sajtószabadság.

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!