Komoly bejelentésre számíthatunk a Merkel-Orbán találkozó kapcsán

0

Az utóbbi évek legkomolyabb tárgyalására készülhet a német kancellár és a magyar miniszterelnök.

Angela Merkel és Orbán Viktor augusztus 19-én Sopronban találkoznak, a Páneurópai Piknik 30. évfordulóján. A két állami vezető közösen emlékezik a három évtizeddel ezelőtti eseményről, Gulyás Gergely egy Kormányinfón azt mondta, beszédek is lesznek, ökomenikus istentisztelet is lesz. A hvg.hu a helyszínről tudósít majd, ugyanis a felek nemzetközi sajtótájékoztatót is tartanak majd.

Merkel szóvivője azt mondta korábban, Magyarország partner, de vannak nézetkülönbségek, a szombati Népszavapedig arról ír, hogy az utóbbi évek egyik legkomolyabb tárgyalására készülhet a német kancellár és a magyar miniszterelnök.
lap diplomáciai forrása azt állítja, komoly bejelentés lehet a háttérben, ugyanis nemzetközi sajtótájékoztatót a legtöbb esetben akkor szerveznek, ha előre tudható, hogy lesz valamilyen fajsúlyos, pozitív bejelentés, hiszen egy vezető sem szeret arról beszámolni, hogy eredménytelenül folytatott eszmecserét, főleg másfél órásat. Márpedig ilyen hosszúságú tárgyalás a terv, a két vezető mellett ott lesz öt-öt kormánydelegált is.

Minden aktuális kérdés a terítékre kerül, a leghangsúlyosabb ügyek között természetesen az új Európai Bizottság szerepel az első helyen, ami annyiban nem meglepetés, hogy a testületnek egyelőre csak az elnökét választották meg.

De hogy mi lesz a nagy bejelentés, rejtély egyelőre.

Sokáig egyébként az sem volt biztos, hogy Angela Merkel eljön Magyarországra, hiába érkezett meg idejekorán a magyar meghívó a kancellárhoz.

ForrásHvg