Kitiltás

Kitiltották a börtönökből a Helszinki Bizottságot

18 éve élt a kapcsolat a Magyar Helsinki Bizottság és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) között, melyet utóbbi október elsejével felrúgott.

Mint a bizottság közleményében írja, az országos parancsnok arra hivatkozott, hogy a megállapodás nélkül is biztosíthatók a fogvatartottak jogai.

Helszinki Bizottság

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

Közleményük szerint úgy tudni, más civilekkel, köztük karitatív szervezetekkel is felmondták a megállapodást.

„A Helsinki Bizottság mindezt kénytelen tudomásul venni, noha értetlenül áll a dolog előtt. Közös európai felismerés ugyanis, hogy a civil világnak és a börtönök világának közelítése a büntetés-végrehajtás és a fogvatartottak közös érdeke. Nálunk más idők járnak.”

– írják.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) egyoldalúan október elsejei hatállyal felmondta a 18 éve élő kétoldalú megállapodást a Magyar Helsinki Bizottsággal.

– így kezdődik a Magyar Helsinki Bizottság közleménye, amelyben bejelentették, hogy a civil szervezetet hosszú közös munka után kitiltották az összes börtönből. Az országos parancsnok arra hivatkozott, hogy a megállapodás nélkül is biztosíthatók a fogvatartottak jogai. Állítólag más civilekkel, köztük karitatív szervezetekkel is felmondták a megállapodást. A

Közös európai felismerés ugyanis, hogy a civil világnak és a börtönök világának közelítése a büntetés-végrehajtás és a fogvatartottak közös érdeke. Nálunk más idők járnak.

– írják a közleményben. A Helsinki Bizottság 1999 óta többszer megújított megállapodásnak köszönhetően rendszeresen járhatott az ország börtöneibe. Munkatársaik vizsgálhatták a rabok jogainak érvényesülését, eljárhattak egyedi panaszok nyomán is. Feltárták a börtönzsúfoltság  következményeit, és az előzetes letartóztatás gyakorlatának anomáliáit is. A rabok levélben kérhettek tőlük tájékoztatást és segítséget fogvatartási kérdésekben.

Az együttműködés két évtizede alatt végig példamutatóan korrekt viszonyban voltunk a BVOP-vel, börtönjelentéseinket véleményezték, és számos esetben javaslatainkat beépítették gyakorlatukba. Semmi jel nem mutatott arra, hogy a megállapodást felmondhatják. Ezért ért váratlanul bennünket a döntés, amelyet kénytelenek vagyunk tudomásul venni.

– áll a nyilatkozatban, majd azzal folytatják, hogy nem az ő problémájuk a kitiltás, hanem a raboké, mert „a minden külső, társadalmi kontroll nélkül maradó intézmények hajlamosak az önkényre, különösen igaz ez a börtönök zárt világában.”

 

A Helsinki Bizottság munkatársai 1999 óta rendszeresen látogatták a magyar börtönöket. Szakértőik vizsgálták a rabok jogainak érvényesülését, eljárhattak egyedi panaszok nyomán is, foglalkoztak a túlzsúfoltság problémájával és az előzetes letartóztatás gyakorlatának anomáliáival.

Szerintük a mostani döntés azért is rossz irányba tett lépés, mert a külső, társadalmi kontroll nélkül maradó intézmények hajlamosak az önkényre.

(444)

Kapcsolódó cikkek

Együtt: Menekültekkel riogatás helyett valódi lépéseket a nőkkel szembeni erőszak ellen!

Rubóczki Tamás

Novák Katalin szerint már Amerikában is a magyar családpolitikát irigylik

Rubóczki Tamás

Áldatlan állapotok a Szent János Kórházban!

Rubóczki Tamás

Hozzászólok