Kisunokám! Nagy a baj! Soha nem volt ilyen magas a magyar államadósság összege

Az államadósság a 2010-es kormányváltást megelőző év végén még csak 20,4 ezer milliárd forintot tett ki.

Vagyis az elmúlt nyolc évben – a második és a harmadik Orbán-kormány regnálása alatt – több mint hétezer milliárd forinttal nőtt a nominális államadósság összege. Jelenleg 27.5 ezer milliárd.

Orbán a gránitszilárdságú alaptörvényben rögzítette, hogy amíg az államadósság 50% alá nem csökken, addig Magyarország sem hitelt, sem olyan nagyobb külföldi tőke- beruházást nem eszközölhet ki.

Szembeköpte tehát Orbán és a Fidesz a saját alaptörvényüket!

Minden megtermelt 100 Ft-ból tehát 89 forint államadósság-csökkentésre megy.

ma már minden magyarra – beleértve a csecsemőket és az aggastyánokat is – fejenként 2,7 millió forintnyi tartozás jut.

A fideszes kabinetek tehát igen kedvező makrogazdasági környezetben hozták a nemzetközi pénzügyi válság idején regnáló szocialisták adósságnövekedésének 73 százalékát. Nem túl jó eredmény, s ebben még nincs benne az állami Eximbank mintegy 700, és a kínai vasútépítésre felvett mintegy 550 milliárd forintos hitelvállalás, valamint a Paks II. építésére felvett mintegy 3000 milliárd forintos kölcsön. A következő években ezek is jelentősen növelik az adósságot.

Ennek tükrében elgondolkodtató a Paks-2 beruházás orosz és a déli vasútvonal kínai finanszírozása, mely Magyarországot igen hosszú időre ellehetetleníti.

A kormány az ország bevételeinek nagy részét pedig haverok, rokonok zsebébe dugja. Ez hosszútávon katasztrófához vezethet, miközben a világ legmagasabb ÁFA-ája és az elcsalt (3000 milliárd) nyugdíjpénzek is tovatűntek.

Orbán Viktor 2011-ben még azt mondta, hogy az „államadósság nem közgazdasági probléma, hanem egy ellenség, amelyet ha nem győznek le, az ellenség győz le minket”.

Forrás: Magyar Nemzet.

Kapcsolódó cikkek

Brit sajtó: „Az EP választás Magyarországon nem lesz se szabad, se tisztességes”

Rubóczki Tamás

Nem lett rend két héten belül, de egy év alatt kétezer rendőr szerelt le

O.L.K.T.

Márki-Zay Péter indul a polgármester választáson Hódmezővásárhelyen!

Rubóczki Tamás