Kik kapták és miért azt a ménkű sok pofára kiosztott diplomata útlevelet?

0

A külügyminisztérium 2010 óta 16952 diplomata-útlevelet állított ki, tudta meg egy   közérdekű adatigénylés alapján a Népszava. A lap szerint jelenleg összesen 7657 érvényes diplomata-útlevél van használatban, de ez is jóval több, mint amit a 700 fő körüli külügyi állomány létszáma indokolttá tenne.

Jelenleg 7657 érvényes diplomata-útlevél van használatban, és több száz, akár több ezer olyan ember lehet”, akiknek nem járna ez.

Csakhogy a törvényben van egy kitétel, mely szerint az is diplomata-útlevelet kaphat, akinek ezt „az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte”. Ugyan a törvényben azt is írják, hogy ez az út csak „rendkívül indokolt esetben” járható, de mivel ennek mibenlétét nem részletezik, így tulajdonképpen minden olyan eset annak tekinthető, amit az illetékesek annak tartanak.

Persze mindez nem lenne akkora szám, ha a külügy a lap közérdekű adatigénylésére nem csak diplomata-útlevelek mennyiségéről számolna be, de

azt is elárulná, hogy jelenleg mennyi „rendkívül indokolt esetes” útlevél van használatban, kik kapták és miért.

Nos, erről egy árva szót sem ejt Szijjártó minisztériuma – a Népszava szerint „jogszabályi tiltásra hivatkozva”, ami persze semmit nem jelent, mert ha esetleg nem lenne ilyen, akkor csinálnának egyet. Például azt, hogy aki a diplomata-útlevél szót ezentúl leírja, az államérdeket sért… Nagyon úgy tűnik, hogy minisztérium leginkább abban érdekelt, hogy még véletlenül se derüljön ki a kiváltságosok névsora. Már csak azért sem, mert abból is csak kellemetlenség származott, amikor a questoros Tarsoly Csabáról meg Kóka Jánosról – aki SZDSZ-elnökből lett Szijjártót méltató üzletember – derült ki, hogy diplomata-útlevelet kapott. Ennél pedig már csak az a kellemetlenebb, hogy idén újabb névvel bővült lista. Habony Árpádéval.

Forrás: Magyar Narancs

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!