Kihajtják a lelküket alamizsnáért!

Országos és rendszerszintű a pedagógushiány, a pedagógusoknak „kihajtják a lelküket is”, a struktúrát „esztelen módon” alakították át és a jövő évi költségvetésben semennyi pénz sincs előirányozva oktatásfejlesztésre, nemhogy a pedagógusok béremelésére – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatáspolitikusa hétfőn.

„Országos és rendszerszintű pedagógushiányról beszélünk, bármit állít a Fideszes propaganda. Attól, hogy letagadjuk a valóságot, attól még az létezik”

– mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

3600-4000 között van a hiányzó pedagógusok száma, „van ahol komplett tantestületeket keresnek”. Tavaly 6000 pedagógus szerzett diplomát, de ebből csak 2300-an dolgoznak tanárként.

Persze, hogy sokan hagyják ott a pályát az alacsony bérek miatt, hiszen a magánszektorban a képzettségükkel sokkal többet kereshetnek. A kormány megígérte, hogy a mindenkori minimálbérhez igazítják a pedagógusok kezdő fizetését, de ezt az ígéretet visszavonták. A béreknél a vetítési alap, tehát ahonnan elkezdik számolni a pedagógusok bérét, 2014 óta változatlanul 101 500 forint. A béremelést, amit kaptak, „bőven megette már az idő” – ráadásul 5 részletben kapták, s az utolsó részt csak jutalomként, ami nem épült be az alapbérükbe.

A nyugdíjas pedagógusok, akikkel enyhíteni lehetne a hiányt, vállalhatnak ugyan 10 órát hetente, de választaniuk kell a bér és a nyugdíj között: a bérükből a 15% szja-n kívül a járulékokat is levonják. Ha viszont elmennek pénztárosnak egy üzletbe, akkor megtarthatják a nyugdíjat is és járulékokat sem vonnak tőlük az szja-n felül.

Ma a pedagógusok 45%-a 50 évnél idősebb – a következő 15 évben a közel 150 000 pedagógusból 60-65 000 fog nyugdíjba menni.

Az OKJ-s képzések megszüntetéséről Kunhalmi azt mondta: még nem tudni, hogyan alakítják át a rendszert, de eszerint az eddig hirdetett duális képzés és a szakképzés lényegében megbukott. Az átalakításnak azért láthatja szükségét kormány, mert

„látja, hogy amit ő belebugyvált az elmúlt években, az (…) teljesen taccsra tette az egész szakképzés rendszerét és használhatatlan”.

Azt mondta: egy sor kérdés merül föl attól kezdve, lesz-e elég idő az átalakításra vagy hogyan oldják meg a felzárkóztatást, addig, hogy vajon kik fognak a szakképzésben tanítani.

Kiemelte: nem a képzés formája a fontos, hanem a tartalma.

Műsorvezetői kérdésre megmagyarázta, mit ért a „belebugyvál” szón. Azt jelenti:

„koncepció nélkül belerondít valamibe”.

Kapcsolódó cikkek

MEGRÁZÓ VIDEÓ :Brüsszel még az idén bevezetné az arab számokat!

O.L.K.T.

Dobrev Klára: Embertelenség most kimutatkozott a Fideszben!

Rubóczki Tamás

Horn Gábor: „Egészen tragikus a kormányfő által szított indulat- és gyűlöletkeltés”

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!