Kiderült: Orbán szó szerint pávatáncolt a magánrepkedése közben, mert a TEK 1 percre sem vette le a szemét a miniszterelnökről!

A közelmúltban két alkalommal is lefotózták Orbán Viktort – először a hvg.hu-nál, majd az Indexnél landolt egy olvasói felvétel –, ahogyan a kormányfő látszólag testőrök nélkül, átlagos turistaként vegyül a nép között. Az egyik képen a miniszterelnök fapados járatra várakozó utasként üldögélt a repülőtéren.

 

A látvány azért is hatott furcsán, mert Orbán az utóbbi időben, amikor éppen nem a kormánygépnek használt honvédségi csapatszállítóval utazott, milliárdos üzletemberek luxusjet-jeit vette igénybe külföldi útjai során.

„Harminc év óta mindig is így mentem, jövő héten is így fogok menni, és az azutáni hetekben is így fogok menni”

– vágott vissza Orbán egy jobbikos képviselőnek, aki kifogásolta a kormányfő magángépes útjait.

Mivel a miniszterelnök biztonságáért a Terrorelhárítási Központ a felelős, megkérdeztük a TEK-et: az említett két alkalommal is gondoskodott-e a miniszterelnök védelméről? Ha igen, akkor aligha lehet azt mondani, hogy Orbán egyszerű utasként járt-kelt a nagyvilágban. Ha viszont nem, akkor kérdés: a TEK megítélése szerint megengedhető kockázatot vállalt-e a kormányfő? Egyáltalán lehetősége van-e egy „különlegesen védett személynek” – jelesül Orbán Viktornak – úgy utazgatni, hogy arról nem tájékoztatja a TEK-et, a TEK pedig nem látja el a védelmét?

Válaszában a TEK felhívta rá a figyelmet, hogy a jogszabályok szerint a Terrorelhárítási Központ megszervezi és végrehajtja a miniszterelnök állandó védelmét. A vonatkozó kormányrendelet alapján a védelem kiterjed a miniszterelnök életének, testi épségének megóvására. A védelem a miniszterelnököt a külföldi utazásakor is megilleti.

A miniszterelnök védelmének rendjét a TEK határozza meg. A miniszterelnök magánprogramjának időtartamára „meghatározott feltételek fennállása esetén” előzetesen írásban lemondhat a személyvédelem egyes elemeiről, ahogyan a részvételével bonyolított hivatalos programhoz kapcsolódó személyvédelem egyes elemeiről is. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy ez a kérdéses esetekben így történt-e.

A Terrorelhárítási Központ hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök hivatalos és magánprogramjait nem a TEK szervezi, ugyanakkor „a TEK minden esetben tájékoztatást kap a védett személy programjáról. A miniszterelnök védelmével kapcsolatos feladatok végrehajtása minden esetben az aktuális körülmények figyelembevételével történik.”

Számunkra ebből kimondatlanul is az a következtetés adódik, hogy a TEK a szóban forgó két alkalommal sem hagyta védelem nélkül a miniszterelnököt.

Hétköznapi helyzetekben egy fokozott veszélynek kitett személy esetében különösképpen indokolt lehet golyóálló mellény viselése. Rákérdeztünk, hogy a miniszterelnökön volt-e ilyen mellény, de a TEK válasza nem tért ki erre a részletre.

A sajtóhoz kiszivárogtatott információk szerint a miniszterelnök mindkétszer a Wizz Air járatával utazott. Rögtön beindultak a találgatások arról, hogy valamilyen „közös biznisz” készülődhet a Fidesz és a fapados légitársaság között. A Miniszterelnökség erre nemrég hírül adta: a Fővárosi Kormányhivatal az elmúlt két hónapban összesen hét esetben folytatott fogyasztóvédelmi vizsgálatot a Wizz Air légitársasággal szemben, ezekből öt esetben állapított meg szabálysértést. Márpedig – szögezte le a Miniszterelnökség – ismétlődő jogsértés esetén a lehető legszigorúbb büntetésre számíthatnak a fogyasztókat megkárosító társaságok. Éppen ezért a kormányhivatal első fokon összesen 300 millió forint bírságot szabott ki a céggel szemben.

A történetnek tehát szép íve van, kezdve onnan, hogy Orbán turistaként felbukkant a repülőtéren, egészen addig, hogy komoly büntetéssel sújtották azt a légitársaságot, amelynek a szolgáltatásait igénybe vette. Ha profi PR-akciónak szánták volna, akkor se sikerülhetett volna jobban. Végül a kormány megüzente Brüsszelnek: nálunk senkivel se kivételeznek. Akár még a miniszterelnöknek is lehetnek érintettségei, ha egy cég jogsértést követ el, akkor nem mentesülhet a következmények alól.

Kapcsolódó cikkek

Kezd a házasságot adózással! (Házasságpárti kormány)

O.L.K.T.

„Nem értem a magyar szavazókat. Annyi bizonyíték van az országot behálózó korrupcióra, és nem tűnik úgy, hogy ez megérintené az embereket”

O.L.K.T.

Orbán bemutatta az egymilliomodikként honosított külhoni magyart és családját!

Rubóczki Tamás

Hozzászólok