Kiderült: Orbán szó szerint pávatáncolt a magánrepkedése közben, mert a TEK 1 percre sem vette le a szemét a miniszterelnökről!

A közelmúltban két alkalommal is lefotózták Orbán Viktort – először a hvg.hu-nál, majd az Indexnél landolt egy olvasói felvétel –, ahogyan a kormányfő látszólag testőrök nélkül, átlagos turistaként vegyül a nép között. Az egyik képen a miniszterelnök fapados járatra várakozó utasként üldögélt a repülőtéren.

 

A látvány azért is hatott furcsán, mert Orbán az utóbbi időben, amikor éppen nem a kormánygépnek használt honvédségi csapatszállítóval utazott, milliárdos üzletemberek luxusjet-jeit vette igénybe külföldi útjai során.

„Harminc év óta mindig is így mentem, jövő héten is így fogok menni, és az azutáni hetekben is így fogok menni”

– vágott vissza Orbán egy jobbikos képviselőnek, aki kifogásolta a kormányfő magángépes útjait.

Mivel a miniszterelnök biztonságáért a Terrorelhárítási Központ a felelős, megkérdeztük a TEK-et: az említett két alkalommal is gondoskodott-e a miniszterelnök védelméről? Ha igen, akkor aligha lehet azt mondani, hogy Orbán egyszerű utasként járt-kelt a nagyvilágban. Ha viszont nem, akkor kérdés: a TEK megítélése szerint megengedhető kockázatot vállalt-e a kormányfő? Egyáltalán lehetősége van-e egy „különlegesen védett személynek” – jelesül Orbán Viktornak – úgy utazgatni, hogy arról nem tájékoztatja a TEK-et, a TEK pedig nem látja el a védelmét?

Válaszában a TEK felhívta rá a figyelmet, hogy a jogszabályok szerint a Terrorelhárítási Központ megszervezi és végrehajtja a miniszterelnök állandó védelmét. A vonatkozó kormányrendelet alapján a védelem kiterjed a miniszterelnök életének, testi épségének megóvására. A védelem a miniszterelnököt a külföldi utazásakor is megilleti.

A miniszterelnök védelmének rendjét a TEK határozza meg. A miniszterelnök magánprogramjának időtartamára „meghatározott feltételek fennállása esetén” előzetesen írásban lemondhat a személyvédelem egyes elemeiről, ahogyan a részvételével bonyolított hivatalos programhoz kapcsolódó személyvédelem egyes elemeiről is. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy ez a kérdéses esetekben így történt-e.

A Terrorelhárítási Központ hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök hivatalos és magánprogramjait nem a TEK szervezi, ugyanakkor „a TEK minden esetben tájékoztatást kap a védett személy programjáról. A miniszterelnök védelmével kapcsolatos feladatok végrehajtása minden esetben az aktuális körülmények figyelembevételével történik.”

Számunkra ebből kimondatlanul is az a következtetés adódik, hogy a TEK a szóban forgó két alkalommal sem hagyta védelem nélkül a miniszterelnököt.

Hétköznapi helyzetekben egy fokozott veszélynek kitett személy esetében különösképpen indokolt lehet golyóálló mellény viselése. Rákérdeztünk, hogy a miniszterelnökön volt-e ilyen mellény, de a TEK válasza nem tért ki erre a részletre.

A sajtóhoz kiszivárogtatott információk szerint a miniszterelnök mindkétszer a Wizz Air járatával utazott. Rögtön beindultak a találgatások arról, hogy valamilyen „közös biznisz” készülődhet a Fidesz és a fapados légitársaság között. A Miniszterelnökség erre nemrég hírül adta: a Fővárosi Kormányhivatal az elmúlt két hónapban összesen hét esetben folytatott fogyasztóvédelmi vizsgálatot a Wizz Air légitársasággal szemben, ezekből öt esetben állapított meg szabálysértést. Márpedig – szögezte le a Miniszterelnökség – ismétlődő jogsértés esetén a lehető legszigorúbb büntetésre számíthatnak a fogyasztókat megkárosító társaságok. Éppen ezért a kormányhivatal első fokon összesen 300 millió forint bírságot szabott ki a céggel szemben.

A történetnek tehát szép íve van, kezdve onnan, hogy Orbán turistaként felbukkant a repülőtéren, egészen addig, hogy komoly büntetéssel sújtották azt a légitársaságot, amelynek a szolgáltatásait igénybe vette. Ha profi PR-akciónak szánták volna, akkor se sikerülhetett volna jobban. Végül a kormány megüzente Brüsszelnek: nálunk senkivel se kivételeznek. Akár még a miniszterelnöknek is lehetnek érintettségei, ha egy cég jogsértést követ el, akkor nem mentesülhet a következmények alól.

Kapcsolódó cikkek

Az internet népe nagyon gonosz🤣🤣🤣

O.L.K.T.

Lendvai Ildikó: Viktor! Ekkora baj van?

O.L.K.T.

Tisztelt nyugdíjas állampolgárok!

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!