Kiakadtak a börtönőrök az 5%-os béremelésen, demonstrációt kezdeményeznek!

0

Kontrát Károly belügyi államtitkár pár napja jelentette be, hogy 2019-től újabb 5 százalékkal emelkedik az

„arra jogosult hivatásos állományú rendőrök illetménye”

A rendvédelmi dolgozók öt százalékos béremelésének a hírére azonban finoman szólva nem ujjongott a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége. A büntetés-végrahajtásban dolgozók érdekképviseleti szervezete a Facebookon reagált az államtitkár szavaira:

Szép dolog szerintük számokkal dobálózni, de már így is rengeteget kell túlórázniuk a rendvédelmi dolgozóknak, aminek pár éven belül az lehet az eredménye, hogy a munkavállalók egészsége, családjaik és kapcsolataik romokban fognak heverni.

Kifogásoljuk, hogy a rendvédelmi közalkalmazottak és kormánytisztviselők jogállásának átalakítását célzó T/3615. számú törvényjavaslat benyújtása előtt a Belügyminisztérium elmulasztotta a szakszervezetekkel történő érdemi egyeztetést. A rendvédelmi igazgatási szolgálati viszonyt (rövidített nevén: a RIASZ-t) létrehozó törvényjavaslat elfogadását nem támogatjuk, mivel az a közalkalmazotti állomány kötelezettségeit aránytalanul megnöveli, alapvető jogait szükségtelenül korlátozza, miközben a kormányzat által kilátásba helyezett átlagos illetményemelés valós mértéke számunkra kétséges és bizonytalan.

2015. óta hallgatjuk a hivatásos állomány 50%-os, átlagos illetményemeléséről szóló győzelmi jelentéseket, miközben jövőre 17 ezer rendőr nem kap majd egy forint emelést sem! Ezért várjuk el, hogy a rendvédelmi közalkalmazottak 10 éve befagyasztott illetményét ne statisztikailag, hanem személyre szabottan, minden munkavállaló saját illetményéhez mérten emeljék meg legalább 30%-al. Példátlan és elfogadhatatlan megoldásnak tartjuk, hogy az illetményemelést a jogosultságok korlátozásához kötik. Közleményünk további részei és tájékoztató anyagaink a további információ linkre kattintva olvashatók.

Elfogadhatatlannak tartjuk a kollektív szerződések rendszerének megszűntetését is, mivel ez az intézkedés a szakszervezetek által több évtized alatt kiharcolt munkavállalói jogokat szűnteti meg egyetlen tollvonással. Indokolatlannak és aránytalannak tartjuk a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak szolgálati jogviszonyában a hivatásos szolgálatban állókra vonatkozó szigorú szabályok és alapjog korlátozások bevezetését. Az aránytalanságot fokozza, hogy jogkorlátozások ellensúlyozásaként nem kerülnek átvételre olyan többletjuttatások, mint a ruhapénz, vagy az egészségügyi szabadság.

Kifogásoljuk a kinevezés egyoldalú módosításának széles körű lehetővé tételét, különösen az illetmény, a munkakör és a munkavégzés helyének megváltoztatása tekintetében. Eltúlzottnak tartjuk a kinevezéstől eltérő foglalkoztatás évenkénti 90 munkanapos, azaz több mint 4 hónapos időtartamát. Példátlannak tarjuk az illetménycsökkentés lehetőségének bevezetését is, mivel ilyen negatív szankció még a hivatásos szolgálati jogviszonyban sem kapcsolódik a teljesítményértékeléshez!

Kifogásoljuk a hivatásosokra vonatkozónál szigorúbb összeférhetetlenségi szabályok előírását, mivel az a gazdasági társaságban történő szerepvállalást szinte teljesen kizárja a rendvédelmi alkalmazottak vonatkozásában. Elutasítjuk a szabadság mértékének csökkentését, melynek következtében számos közalkalmazott éves szabadsága 2 héttel is lerövidülhet.

Mindezek alapján javasoljuk a törvényjavaslat átdolgozását.

Az FBVSZ ezek mellett fontolóra veszi a rendvédelmi dolgozók demonstrációját, mert ezt nem hagyhatjuk szó nélkül.

 

 

olkt.hu/frsz.hu