Képesek vagytok végignézni, ahogy honfitársaink az utcára kerülnek?

Senkit nem hagyunk az út szélén!

– ezt üzente Orbán Viktor évekkel ezelőtt nagy ováció közepette a devizahiteleseknek.

Azóta több mint 100 ezer családot ettek az utcára, időseket, gyermekeseket és betegeket egyaránt

Többen már akkor is hitetlenkedve fogadták a miniszterelnöki bejelentést, és azzal viccelődtek, hogy tényleg nem hagynak senkit az út szélén, hanem mindenkit belelöknek a szakadékba.

Nos, a vicc részben valóra vált:

ma egy átlagos napon 15 ember kerül az utcára, és még ebben az évben ezrekre vár kilakoltatás.

Tudjuk, hogy semmi sem fekete, vagy fehér. A rengeteg, önhibáján kívül bajba került ember mellett olyanok is vannak, akik maguknak köszönhetik, hogy bajba kerültek. Felelőtlenek voltak, hanyagok, vagy éppen hiszékenyek. És azt is tudjuk, hogy egy ország csak a jogszabályok alapján működhet. Ahol nincs mindenkire egyformán vonatkozó törvény, vagy van, de nem érvényesítik, abban az országban káosz uralkodik és előbb, vagy utóbb megy a levesbe.

Mégis:

megdöbbentő a társadalom közönye, amellyel tudomásul vesszük, hogy embertársaink egy részének, akik idáig laktak valahol, a jövőben nem lesz fedél a fejük fölött. Gyerekek, mozgásukban korlátozottak, idősek, betegek. Néhányan bizonyára tudnak majd újat kezdeni a maguk mögött hagyott élet helyett, másoknak nem lesz ilyen szerencséjük.

Megdöbbentő a közöny és egykedvűség, ahogyan elmegyünk a mások baja mellett. Pedig, amúgy nem lennénk szívtelenek:

ha beteg kisgyereket látunk a tévében, utcára kitett kutyát, cicát, sokan – nagyon helyesen – azonnal megmozdulnak. Ám most, amikor megint ezrek élete vész el a semmibe, néhány kivételtől eltekintve nem mozdul senki. Vessenek a mókusok elé, de nekem egy idézet jut az eszembe arról, ami körülöttünk zajlik.

Röhrig Gézától, a Saul fia főszereplőjétől való az alábbi néhány sor:

„Auschwitzot nem az akkori szélsőjobb csinálta, hanem azok, akik a Nagykörúton nyugodtan sétáltatták a kutyájukat, miközben sárga csillagos embereket tereltek a gettóba. Konszolidált polgári életet élő emberek, köztük ügyvédek, orvosok semmilyen szolidaritást nem mutattak fel, inkább behúzták az ablakaikon a függönyöket. Nem azoktól kell a legjobban tartani, akik ma ócska, helyesírási hibáktól hemzsegő uszító kommenteket írnak a site-okon, hanem attól a hallgatag többségtől, amelyik szemet huny. Azoktól a járókelőktől, akik akkor nem voltak szolidárisak a zsidókkal; mint ahogy ma nem azok például a cigányokkal vagy a menekültekkel.”

Ezt ismerte fel a cinikus kormány, erre épít. Hogy velünk mindent meg lehet tenni. Az eszközei megvannak hozzá, gátlásai nincsenek. Elvették a magánnyugdíj-pénztárakban őrzött háromezer milliárdunkat, ha akarják, holnap fizetőssé teszik az utcán sétálást. És bár nyilván lesznek, akik morognak majd emiatt, de a legtöbben ezt is csak halkan teszik, nehogy akadályozzák a kilakoltatást végzők felelősségteljes munkáját.

 

Szerző.: Föld S. Péter

Kapcsolódó cikkek

Ezt meg kell néznetek! Itt minden tisztán látható. Ezek vezetik az országunkat!

O.L.K.T.

Versenyezni? Tehetségesnek lenni? Minőséget adni? Tisztességesen üzletelni? Kinek? Miért?

O.L.K.T.

Na ezért kell félni a migráncsoktól!

O.L.K.T.