Kemény üzenetékkel érkezik az amerikai külügyminiszter.

Pontokba szedett közleményt adott ki az amerikai külügyminisztérium Mike Pompeomagyarországi és szlovákiai látogatásának céljáról. Ebben azt írják, hogy a miniszter látogatására a vasfüggöny lebontásának harmincadik évfordulóján kerül sor, amikor a közép-európaiak visszaszerezték szabadságukat és szuverenitásukat, a nyugati demokráciák útjára léptek, és ezt a NATO- és EU-csatlakozással is megerősítették.

A közlemény szerint az Egyesült Államok elkötelezett, hogy elmélyítse diplomáciai, katonai, kereskedelmi és kulturális együttműködését Közép-Európával, annak érdekében, hogy az Oroszország és Kína nyomásának kitett régió kapcsolata a Nyugattal erősödjön.

Emlékeztetnek arra, hogy az Egyesült Államok elvárja szövetségeseitől, hogy járuljanak hozzá védelmi képességeik megerősítéséhez. Mind hazánk, mind Szlovákia esetében hiteles terveket látnak arra vonatkozóan, hogy a GDP két százalékát védelmi kiadásokra fordítsák, aminek húsz százalékát 2024-ig az eszközbeszerzések teszik ki. Azt is írják, hogy az Egyesült Államok, Magyarország, Szlovákia és minden NATO-szövetséges közös érdeke a gyarapodó, stabil és demokratikus Ukrajna.

„A szövetségeseinket szövetségesként kezeljük, és elvárjuk tőlük, hogy betartsák vállalásaikat” – vezetik fel a következő fejezetét a közleménynek. Eszerint a NATO, az EBESZ és más transzatlanti intézmények tagjaként „kormányaink arra esküdtek fel, hogy fáradhatatlanul dolgozzanak állampolgáraink szabadságának biztosításáért”. „A demokráciák a legerősebb szövetségeseink, az eleven civil társadalom és a szabad média a plurális demokrácia sarokkövei” – írják.
Arról tájékoztatnak, hogy az amerikai külügy új kezdeményezéseket is bejelent, amelyek megerősítik az Egyesült Államok elköteleződését a közép-európai régió iránt. Az amerikai kormány által finanszírozott tudományos és szakmai csereprogramot indítanak, a következő tanévtől hazánk csatlakozik a Future Leaders Exchange Programhoz, amely magyar középiskolásoknak biztosít egyéves amerikai ösztöndíjat.

Erősítik a független helyi média támogatását is mind a négy visegrádi országban, amelynek szintén amerikai szakmai csereprogramok jelentik a fő hangsúlyát. Közép-Európa-szerte támogatják a korrupció elleni fellépést, a bűnüldözési együttműködés mellett az oknyomozó újságírás támogatásával, és célként tűzik ki, hogy tanulmányozzák a térségre jellemző korrupció, valamint az orosz és kínai befolyás átfedéseit.


Forrás 24.hu https://24.hu/belfold/2019/02/11/szigoru-kozlemenyt-adott-ki-az-amerikai-kulugy-pompeo-budapesti-latogatasa-elott/

Kapcsolódó cikkek

Ez mindenkinél kicsapja a biztosítékot: A női nem mivoltát tiporják földbe a fideszesek!

Rubóczki Tamás

Eszméletlen: Gyurkó Szilvia szerint már az óvódások is Sorosról beszélnek!

Rubóczki Tamás

Fasiszta bűnöző szervezet tagjával parádézott a külügyi államtitkár!

O.L.K.T.

Hozzászólok