Katrein Ferenc: Orbánnak köszönhetően Putyin titkosszolgálati bázisnak használja Magyarországot

0

Katrein Ferenc, a kémelhárítás volt műveleti igazgatója szerint az orosz titkosszolgálatok Magyarországot logisztikai bázisnak használják. Katrein, ma külföldön él, arról is beszélt a Voice of America újságírójának: akkor érezte úgy, hogy fel kell állnia, amikor „olyan dolgokat kértek, amelyeket nem tartottam helyesnek, és olyan dolgokban akadályoztak, amelyeket meg kellett volna tenni”.

Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy akadályozták a kellő fellépést a magyarországi orosz hírszerzési tevékenység ellen. Emellett Katrein szerint a magyar civil titkosszolgálatokat is gyanakvás övezi. Úgy látja, az eredendő bűn az volt, hogy a kommunizmus bukása után nem építették teljesen újjá a titkosszolgálatokat, amit például a csehek és a balti államok brit segítséggel megtettek.

Katrein a Nemzetközi Befektetési Bank Magyarországra költözése alkalmából adott interjút, mert egyetért a magyar ellenzéki politikusok és nyugati biztonsági tisztségviselők aggodalmával, hogy a bankot fedőszervezetnek használják majd az orosz hírszerzés európai ténykedéséhez.

„Az oroszok arra fogják használni a bankot, amire a többi állami céget és szervezetet is használják: hogy berendezkedjenek titkosszolgálati célokra”

– mondta Katrein. Hozzátette: a magyar szolgálatoknak nem lesz elegendő forrásuk és emberük ahhoz, hogy megfigyeljék, mire készül az NBB, vagy mit tesznek az alkalmazottai. További védelmet nyújt, hogy Orbán Viktor diplomáciai immunitást biztosított a banknak.

Katrein Ferenc úgy látja, hogy Orbán ki akarja játszani egymás ellen Oroszországot és a Nyugatot. Kijelentette: az összes orosz titkosszolgálat – a GRU, az FSZB és az SZVR – rendkívül aktív Magyarországon, és ezt korlátok nélkül teheti, nincs törekvés arra, hogy korlátozzák, vagy ellenőrizzék a ténykedésüket.

„Többen feltettük magunknak a kérdést: most ki a partner? A NATO, vagy Oroszország”

– mondta.

Katrein szerint az első kételyek akkor merültek fel, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején orosz szakembereket hívtak meg, hogy segítsenek annak kiderítésében, hogyan jutnak el bizonyos politikai információk a Fideszhez.

„A főleg fiatal, pályakezdő tisztekkel készített poligráfos vizsgálatok igen mélyrehatóak voltak, és nagyon sok információt tartalmaznak a  vizsgáltakról, akik azóta részben már vezető tisztségekben vannak. Nagy dolog lenne, ha én rendelkeznék ilyen adatokkal az orosz titkosszolgálati vezetőkről”

– mondta Katrein.

Hozzátette: Orbán alatt folytatódott a kémelhárítás átpolitizálása és demoralizálása. Az ügynökséget mintegy száz jól képzett szakember hagyta el az elmúlt 8 évben, mert frusztrálta őket, hogy megkötik a kezüket, amikor az orosz kémkedési aktivitás elleni fellépésről van szó.

„Magyarországot logisztikai támaszpontnak használják a többi európai országban indított műveletekhez, és ezt úgy tehetik meg, hogy nincs mitől félniük”

– mondta. Végül arra a kérdésre, hogy szerinte mennyire fenyegetik az orosz kémek Európát, Katrein Ferenc nem habozott kijelenteni:

„A helyzet komoly. Nincs bajom az oroszokkal, szeretem az orosz kultúrát, de az orosz kormány nagyon agresszív az Európai Unióval szemben. Nem szabad ezt a veszélyt alábecsülni”.

olkt.hu/hirklikk.hu