Kásler szerint ami ’48-ban Bécs volt, az ma Brüsszel

1848-ban Bécs, ma Brüsszel akarja elvonni szuverenitsunk összetevőit, nyilatkozza Kásler Miklós Emmi-miniszter, aki szerint a magyarok a történelem során mindig csak békésen, törvényesen akartak változásokat.

Interjút adott a – sorosozó-junckerező kampányt Orbán ígérete ellenére folytató – Magyar Nemzetnek Kásler Miklós Emmi-miniszter, hobbitörténész Szabadságharcaink időszerűsége címmel. A beszélgetés fókuszában természetesen a szabadságharc áll, Kásler hosszan fejtegeti gondolatait a reformkorról, a magyar politikai szereplőkről.

Egy ízben megjegyzi, az akkori liberális politikusokat, Kossuthot, Széchenyit “a mai rossz tapasztalatok miatt” hitelesebb lenne szabadelvűnek nevezni. Kijelenti, ami kissé bizarrul hat épp március 15. előtt, hogy a történelem bizonyítja, a magyarság mindig csak békésen, törvényesen, a történelmi alkotmány keretein belül akarta a változásokat.

A végig a Habsburgok felelősségét boncolgató beszélgetés végén megkapja a kérdést: “Sokan óhatatlanul párhuzamot vonnak az akkori bécsi és a mai brüsszeli büntetőpolitika, az országra oktrojált felsőbb hatalmaskodó akarat, a valótlan állítósok, bizánci típusú alakoskodások hasonlóságai miatt. Jogosak ezek az áthallások?”

Kásler szerint “akkor is el akarták vonni a szuverenitásunk különböző összetevőit.” De fel kell tenni a kérdést, elvesztettük-e egyáltalán a forradalmat, vagy csupán visszavettük ezeréves törvényeink folytonosságát, ami jogilag a kiegyezéssel történt meg – magyarázta a miniszter.

Forrás: hvg

Kapcsolódó cikkek

Az elnyomó hatalom papol a szabadságról – és cenzúráz.

O.L.K.T.

Az ÁSZ székháza előtt folytatódott az ellenzéki pártok tüntetése!

Rubóczki Tamás

Egy éven belül teljesen és véglegesen gyógyítható lesz a rák

O.L.K.T.