Juszt László: Ja! Hogy ezt ma nem tanítják?

0

Ma közelebbről is megnéztem a Vértanuk terét, s azt, amit odarittyentettek.

Nem sok köze van az eredetihez.

Az eredetin sok-sok név szerepel. Áldozatok. Szinte mindegy, hogy milyen okból, mert mindenféle okból vannak áldozatok minden oldalon. Szerepel azután a hátsó oldalon egy felirat:

“A szovjet fegyverek árnyékában hatalomra került kommunisták által meggyilkolt, megnyomorított, tönkretett, elüldözött áldozatokra is emlékezve újraállította az Országgyűlés 2019-ben”

Az eredetin persze egészen más felirat szerepelt:

“A Fehér Ház kezdeményezésére kegyelettel emelte a magyar nemzet”

A Fehér Ház ebben az esetben nem a Wasingtoni elnöki rezidencia, hanem a 20-30-as években működött irredenta szervezet.

Nos, mik a kérdéseim? Ha ez egy az 1919-es Tanácsköztársaságot követő ellenforradalmi (ők nevezték magukat így!) emlékmű, akkor hogy kerülnek oda a “szovjet fegyverek árnyékai”? Tudomásom szerint a Szovjetunió 1922-ben alakult. De még orosz fegyverek sem játszottak szerepet 1919-ben.

Rosszul emlékszem a tanulmányaimra, ha azt mondom, hogy a Vix-jegyzéket követően, a lemondott Károlyi után a tanácsköztársasági népbiztosnak, Stromfeldnek köszönhető, hogy a román határőrök ma nem Szolnokon vizsgálják az útleveleket? Hogy ennek a mostanában agyoncsepült tanácsköztársasági hadseregnek köszönhető, hogy az Antant elképzelése becsődölt és Miskolc, Szeged, Debrecen magyar maradt? Mert a ma agyondicsért, példaképnek tekintett üresfejű arisztokrácia – nem először és nem utoljára – belevitte az országot egy eleve vesztes háborúba.

Ja! Hogy ezt ma nem tanítják?

Attól azért így volt.

És akkor művészetről, esztétikáról, városképről szó se essék.

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!