Jogerős ítélet született egy OLAF-jelentésből indult ügyben!

0

Elméletileg 466 millió forintért vettek orvosi eszközöket, gyakorlatilag 101 milliót költöttek rájuk. A különbség egy offshore cég számláján landolt.

Jogerős ítélettel zárult egy az európai csalás elleni hivatal (OLAF) jelentésére indult büntetőügy a Fővárosi Ítélőtáblán.

Az ügyészség közleménye szerint a vádlottak egy orvostechnikai eszközöket forgalmazó cég résztulajdonosaiként 2008-ban egy részben uniós fejlesztési kerethez nyújtottak be pályázatot, mert régiós orvosdiagnosztikai központot akartak létrehozni. A pályázatukban az orvostechnikai eszközöket túlárazva szerepeltették, a projekt megvalósításához a magyar költségvetésből 214 millió forintot kaptak. Ezután egy szlovák cégtől papíron 466 millió forintért diagnosztikai eszközöket vásároltak, amelyek értéke azonban a valóságban 101 millió forint volt.

A külföldi cég a vételárból az egyik vádlott Seychelles-szigeteki offshore cégéhez 364 millió forintot utalt át jutalékként, amiből a vádlott a közös cégükhöz 340 millió forintot juttatott.

A vádlottak a beszerzett eszközöket nem helyezték üzembe, illetve nem abban a régióban alkalmazták, ahová a pályázat szerint telepíteniük kellett volna.

A Fővárosi Ítélőtábla társtettesként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt elítélt visszaeső vádlottat három évi szabadságvesztésre és három év közügyektől eltiltásra, a társát pedig 1,2 millió forint pénzbüntetésre ítélte.

A pénzbüntetésre ítélt vádlott 214 millió forintot visszautalt az államnak.

Forrás: Szeretlek Egerszeg

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!