Jobbik: Rendszerszintű csalás történt a választásokon!

0

A Jobbik minden, az országgyűlési választással kapcsolatos jogorvoslati lehetőséget kihasznál, emellett pedig országos népszavazást kezdeményez az arányos tájékoztatásért – közölte Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus arról számolt be, hogy egyesével vetették össze a választási jegyzőkönyveket, dokumentumokat és az általuk delegáltak tapasztalatait és arra jutottak, hogy rendszerszintű visszaélések fordultak elő, amelyek több 10 ezer szavazatot érintettek. Amennyiben az arra hivatott hatóság nem vizsgálja ki megfelelő módon a jogsértéseket, akkor a választás végeredményének legitimitása megkérdőjelezhető a következő években – értékelt. A Jobbik ez mellett követeli a választási eredmények megsemmisítését és új választást írjanak ki. Z. Kárpát Dániel ismertette, hogy pártja 15 helyen fellebbezett az eredményt megállapító határozat ellen, például szavazatok más pártra írása vagy az eredmény kései megállapítása miatt. Hozzátette, az egyik körzetben már elutasították az új választás kiírását, a másikban még a határozatra várnak. Arra utalva, hogy kimerítik a beadványokra vonatkozó hétfő 16 órai határidőt, úgy fogalmazott, „minden fegyvernemben, mindenféle eszközzel” tüzelnek.

A Jobbik alelnöke bírálta a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság „teszetoszaságát”, szerinte az átjelentkezők és a külhoni szavazatok kezelése mélyítette a bizalmi vákuumot. Z. Kárpát Dániel szólt arról is, hogy meglátása szerint a közmédia és más nagyobb sajtóorgánumok egyoldalúan tájékoztattak, megsértettek minden jogszabályt és irányelvet. Példaként hozta, hogy a Jobbik a közmédiában csak kétszer 5 percet kapott, a TV2 pedig csak a választás után hívta be képviselőjüket. Vérlázítónak nevezte ezt a „rákosista módszersorozatot”, és szóvá tette azt is, hogy a „Habony-média” a törvényi kötelezettségeit sem teljesítette, nem hozta le a helyreigazításokat. Mint mondta, országos népszavazást kezdeményeznek az aránytalanságok kiküszöbölésére és minden mérhető politikai erő számára megszólalási lehetőséget szeretnének kivívni. Emellett elérhetővé tennék a soron kívüli jogorvoslatot azok számára, akikről hazugságot terjesztenek – tudatta, azzal indokolva: amit a választás előtti hetekben egyes lapok műveltek, az következményekért kiált.

Z. Kárpát Dániel aránytalannak ítélte a választási rendszert is, szerinte a Fidesznek annak ellenére lesz „teljhatalma”, hogy a szavazók nem ezt akarták. Kemény évekre készülnek, kemény parlamenti és azon kívüli csatákra – jegyezte meg.

A sajtótájékoztatóra Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója úgy reagált, a közmédia határozottan visszautasítja a Jobbik vádjait, és továbbra is kiáll a független, kiegyensúlyozott tájékoztatás mellett. Szerinte a Jobbik állításával ellentétben a közmédia beszámolt a többi párt hírei mellett a Jobbik választási kampányáról is. öEzt bizonyítja az a 693 alkalom, amikor az elmúlt két hónapban az M1 televíziós csatorna a hírfolyamában tudósított a Jobbikkal kapcsolatos hírekről, valamint az a 485 eset is, amikor a Kossuth rádió a hírműsoraiban számolt be az ellenzéki párthoz kapcsolódó információkról” – olvasható a közleményben. Hozzátette, ezt bizonyítja az, hogy nemzeti hírügynökség kampányidőszak alatt kiadott 76 híre és a Jobbik kezdeményezésére megjelent 79 közlemény az Országos Sajtószolgálatban. Kitért arra, hogy mindezek mellett az M1 televíziós csatorna és a Kossuth rádió öt-öt percet biztosított a Jobbik számára, amikor önállóan ismertethette volna a párt választási programját, ehelyett azonban akkor is nagy teret szenteltek a műsorok szerkesztési gyakorlatával kapcsolatos kritikának. A közmédia határozottan visszautasítja a Jobbik Magyarországért Mozgalom vádjait, és továbbra is kiáll a független, kiegyensúlyozott tájékoztatás mellett – írta Dobos Menyhért.

 

 

(MTI)