Iványi Gábor: „A hatalom nem mutatta meg az arcát, az egész egy áthatolhatatlan hínárhoz hasonlított”

0

Nem engedték a hatóságok Iványi Gábornak, hogy ételt vigyen az éheztetett menedékkérőknek.

A hatóságok nem tették lehetővé, hogy Iványi Gábor ételt vigyen azoknak a menedékkérőkek, akik nem kapnak enni a röszkei tranzitzónában. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője vasárnap tett ki egy felhívást arról, hogy élelmiszert vinne a határra, hétfő délelőtt pedig meg is kísérelte átadni a kenyeret, almát és halkonzervet.

A röszkei tranzitzónánál először azt a választ kapta, hogy nincs engedélye. Ezután Mórahalmon, és Szegeden a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál is próbálkozott órákon keresztül, hogy engedélyt szerezzen. Érdemi választ sehol sem kapott, nem volt senki, aki illetékesnek ismerte volna el magát, nem derült ki, hogy ki az ügyeletes az ügyben, jellemzően csak a biztonsági személyzettel tudott beszélni.

„A hatalom nem mutatta meg az arcát, az egész egy áthatolhatatlan hínárhoz hasonlított”

– mondta Iványi Gábor, akit megdöbbentett, hogy

„itt tartunk 1018 évvel azután, hogy eldöntöttük, Európához akarunk tartozni”.

Szerbia felől is próbálkozott, innen sem sikerült bejutni a tranzitzónába. Végül egy szabadkai lelkészre bízták rá, hogy juttassa el a csomagot a rászorulóknak.

Csütörtökön írt arról az Index a Magyar Helsinki Bizottság beszámolója alapján, hogy a déli határon felállított tranzitzónában a magyar hatóság emberei nem adtak enni azoknak a nagykorú menedékkérőknek, akiknek első fokon elutasították a menedékkérelmét, de meg akarták várni a jogerős döntést. Így próbálták rávenni őket arra, hogy menjenek vissza Szerbiába.

Miután a Helsinki Bizottság augusztus 10-én ideiglenes intézkedést kért a strasbourgi bizottságtól, az még aznap kötelezte a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni két érintett családnak. Ők aznap kaptak is ellátást, két felnőtt szír férfinak viszont másnap már azt mondták, ha enni akarnak, forduljanak a bírósághoz.

 

olkt.hu/444.hu