Itt az elmaradt orbáni bejelentés a falusi CSOK -ról.

0

Tegnap is számtalan ügyet tárgyalt meg a kormány és számos döntést is hozott. Amiben mégis eltértek az eddigiektől, hogy hosszan foglalkoztak a Magyar Falu Programmal, leszakadó falvak helyzetével és a cigányság helyzetével- kezdte a mai Kormányinfót Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a falusi csokban érintett települések azok lesznek, ahol a népesség nem éri el az 5000 főt. Van köztük 100 város is. Lesz egy olyan megszorítás, hogy azokra a falvakra vonatkozik, ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség. A népességcsökkenés itt nagyobb mértékű, mint az országos. A cél, hogy ezeket segítsük. 2031 település tartozik ebbe a körbe- közölte Gulyás.

A falusi csok szabályai a miniszter szerint nagyon egyszerűek: egy gyermek vállalása esetén, új lakás vásárlásánál 600 ezer. 2 gyermek esetén 2,6 millió, három gyermek vállalása esetén 10 millió. Van lehetőség vásárlásra, korszerűsítésre és bővítésre is. A támogatás ugyanakkora, mint a rendes csok esetében. Aki nem vásárol, csak korszerűsít, az a támogatás felét veheti igénybe- közölte a részleteket Gulyás Gergely.

Célunk, hogy az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatokat a tavaszi ülésszak után fogadják el, és július 1-jével, de legkésőbb szeptember 1-jével hatályba is lépjenek a rendelkezések- tette hozzá.

atv.hu http://m.atv.hu/belfold/20190221-itt-a-bejelentes-ezeket-a-falukat-erintheti-a-falusi-csok/hirkereso