Ingrid Nestle: Orbán Viktor csak könyököl, és várja, hogy a többiek fizessenek helyette!

A német parlament, a Bundestag zöldfrakciójának energetikai szóvivője Ingrid Nestle adott interjút a 168 Órának.

A német zöldpolitikus kérdésre válaszolva elmondta, hogy nagyon rossz döntés új atomerőművet építeni Magyarországon. Szerinte az atomreaktor-építés a legdrágább módja az elektromos áram termelésének. Csak akkor látszik olcsónak, ha olyan régi erőműveket használnak, amelyeknek az építési költsége már megtérült. Gyakran azonban a számítás csak illúzió, mert általában nem kalkulálják bele a költségekbe a leszerelés és a radioaktív hulladék kezelésének árát.

Az esetek többségében azt az erőmű üzemeltetője meg sem téríti teljes egészében, így közkiadássá válik. A tapasztalat azt mutatja, hogy az új atomerőművek építése nemcsak a legdrágább energetikai beruházás, de hosszú távon ráadásul az áram termelésének legszennyesebb módja. Ezt ma már egyetlen országnak sem szabadna választania – véli a politikus.

A magyar kormány álláspontjával kapcsolatban, miszerint nemet mondtak az unió stratégiai tervére, hogy 2050-re a tagországok csökkentsék nullára a karbonkibocsátásukat, illetve Orbán Viktor kijelentésére, hogy erre az országnak csak akkor lenne módja, ha anyagi segítséget kapna hozzá, azt mondta

„ez maga a szeparatizmus”.

Szerinte elfogadhatatlan dolog azt mondani, hogy mi csak akkor veszünk részt a közös gondok megoldásában, ha ezért jutalmat, pénzt kapunk. Szívből ellenzi az ilyen politizálást. Úgy véli, ha el akarjuk kerülni a klímakatasztrófát, akkor együttműködésre van szükség, mert Európa, sőt a világ egyetlen országa sem élhet normális életet, ha nem tudunk megállni a válságba vezető úton.

„Itt már alapkérdésekről van szó. Lesz-e ennivalónk? Megmaradnak-e az elemi életfeltételeink? Minden kiszárad-e körülöttünk, vagy a viharok és az áradás sodor el minket? Ilyen körülmények közt elfogadhatatlan, ha valaki csak könyököl, és várja, hogy a többiek fizessenek helyette is. Szerintem ez az a magatartás, amelynek csak az lehet a vége, hogy mindnyájunkat elsodor a klímaválság.”

A teljes interjú a 168ora.hu kattintva olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Kövér elvtárs! A miniszterelnök sem az őfelsége, hanem egy közönséges bűnöző, akit el fogunk számoltatni

O.L.K.T.

Ellenzéki pártok!!! Ez a szolidaritás?

O.L.K.T.

Orbán Viktort megfenyegették a bankok, hogy elvágják a torkát – Rejtett kamerás felvétel – Lévai Anikó beszélgetéséről

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!