Infláció: Váratlanul nagyot emelkedtek az árak

Az MNB nem halogathatja tovább a szigorítást, ha hiteles akar maradni, miután a maginfláció hat éves csúcsra emelkedett, és gyakorlatilag az összes figyelt mutató a jegybanki cél fölött van. Főleg az élelmiszerek ára szállt el, de az év eleji jövedékiadó-emelések is nyomot hagytak az infláción.

Nagyot drágultak az élelmiszerek

A jövedéki adó emelése 7 százalékkal tolta feljebb a szeszes italok és dohányáruk árát, az élelmiszereknél viszont enélkül (sőt, a kedvezményes tejáfa kiterjesztése ellenére) emelkedett több mint 5 százalékot. Ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 23,3, a liszté 10,1, a péksüteményeké 9,7, a házon kívüli étkezésé 6,8, a kenyéré 6,7 százalékkal magasabb, a tojásé 17,4, a tejé 8,4, a cukoré 6,5 százalékkal alacsonyabb lett.

Az MNB nem nagyon várhat tovább

A maginfláció 3,5 százalékra emelkedett – ez méginkább meghaladja a várakozásokat. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a maginfláció hat éve, 2013 februárban volt ennél magasabb.

Gyakorlatilag borítékolhatjuk, hogy az MNB ennek tükrében hamarosan szigorítani kényszerül. Nagy Márton alelnök korábban arról beszélt: „amennyiben az éves adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3 százalékot, az a jegybank számára elegendő bizonyíték lenne arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását”.

Bővebben:https://privatbankar.hu/makro/elszalltak-az-arak-mindenkit-meglepett-az-inflacios-adat-324955?fbclid=IwAR3BwEsHQkYn23F5S9FPBiz4-pYaYiOHHV4nZ_6B4hM5Gyk6G0HOvE9BB58

Kapcsolódó cikkek

Az OLKT-ból indult és népszerű Gondolkodót is törölte Rogán minisztériuma?

O.L.K.T.

Botrány: Pénteken 13:00 órakor bezárt a Nyugdíjfolyósító Intézet, hiába van krízishelyzet!

Rubóczki Tamás

Nem ám magyar rokkantnyugger! Ha pénz szagot éreznek, akkor nem rasszisták.

O.L.K.T.