Igazi öngól a Fidesznek ez a Rácz Zófi ügy

0

A Fidesz tehát ahelyett, hogy sunyiban átírta volna a törvényt Rácz Zsófia kedvéért (nem ez lett volna az első és nem is az utolsó a fideszes mutyitörvénykezés bizonyítékainak sorában), inkább beleszaladt egy újabb méretes pofonba. Az alkalmasságról szóló kampánybullshit atyamesterei azt üzenték a saját szavazóinak is, hogy náluk így mennek a dolgok fiatalítás vonalon: nem kell diploma, nem kell tapasztalat, nem szükséges bármihez érteni, a mindenható miViktorunk akaratából majd pofára írják a törvényeket, hogy aki nem ugorja meg a törvényi elvárásokat, az is becsúszhasson a küszöb alatt a tutiba.

És akkor itt kanyarodjunk is vissza B. Zsolt önmagához képest egészen visszafogott epehányásához, amely azt sugallja, mintha már a mester sem igazán hinné el, amit kötelezően hazudnia kell. Márpedig ezt gyakran fogjuk hallani a következő napokban, ameddig ez az ügy is belekerül a kollektív amnézia feneketlen kukájába. Egyáltalán nem jókedvemből nyúltam vissza ehhez a három napja minden irányból túltárgyalt témához, hanem mert jóval túlmutat Rácz Zsófián és a konkrét ügy jogi és erkölcsi vállalhatatlanságán. Felhívnám a megélhetési népet megvezetők, összezavarók és átverők figyelmét arra, hogy összehasonlíthatatlan dolgokat összehasonlítani undorító. Akkor különösen, ha egy zsarnoki hatalom védhetetlen döntését kell kézzel-lábbal elfogadhatónak beállítani.

A 16 éves Greta Thunberg egy jelkép, egy gyerek. Nem azért, mert 16 éves. Az ő esetében nem arról van szó, hogy megpróbálta valaki benyomni egy klímakutatói állásba vagy a szakminisztérium államtitkári posztjára. Senki nem is tett ilyet, senki nem is gondolja, hogy ő erre alkalmas lenne.

A 18 éves Nagy Blanka esetében sem kell szakirányú végzettség ahhoz, hogy kiállhasson és elmondhassa, mi a baja, mi fáj neki. Ehhez minden joga megvan, és még törvényeket sem kell átírogatni egyik napról a másikra, hogy ezt megtehesse. Tehát egyáltalán nem azért háborodhat, mert éppen 18 éves. Ahhoz, hogy Nagy Blankából önkormányzati képviselő legyen, némi tudásra és tapasztalatra valóban szükség lett volna, de egyrészt a választók nem hitték el neki, hogy a kétségbevonhatatlan bátorságán túl rendelkezik az ehhez szükséges tudással és tapasztalattal, hogy ezt a funkciót betölthesse, ezért okosan le is szavazták.