Hűha, ez necces lesz!

A települések csaknem harmadában egyetlen polgármesterjelölt lesz az október 13-ai önkormányzati választáson. Ez azt jelenti, hogy azokon a helyeken akár egyetlen érvényes szavazattal is meg lehet választani a polgármestert a következő öt évre.

Öt évet 767 olyan település volt az országban, ahol csak egy jelölt indult a polgármester-választáson. Ez az összes település 24 százaléka volt. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az idei voksoláson 913 ilyen település van, ami a 3177 település csaknem 29 százaléka – írja az MTI.

Mint korábban megírtuk, két olyan település van, ahol senki nem jelentkezett polgármesternek: a Zala megyei Lakhegy és a Veszprém megyei Balatonszepezd. Lakhegyen még csak önkormányzati képviselőnek se jelentkezett senki, így ott a képviselőválasztás is elmarad, ahogy a Győr-Moson-Sopron megyei Rábaszentandráson is. A Baranya megyei Apátvarasdon három jelentkező akadt, de négy helyet kéne betölteni, így megfelelő számú jelölt hiányában ott sem lehet megtartani az önkormányzati választást.

A legtöbb településen – minden harmadikon – két polgármesterjelölt indul, a települések körülbelül 20 százalékában pedig három jelölt van. A települések mintegy 17 százalékában négy vagy több polgármesterjelölt indul, a legtöbb – kilenc – a szatmári Hermánszegen.

A legtöbb – 49 – egyéni listás jelölt a békési Kunágotán indul hat képviselői helyért.

Összesen 137 olyan település van, ahol – mivel a lakosok száma nem éri el a százat – két képviselőt választhatnak október 13-án, ebből 36 helyen van két jelölt. Öt évvel ezelőtt ez a szám 37 volt.

A 10 ezernél több lakosú települések közül az egyéni választókerületekben a borsodi Sajószentpéteren, a 3. számú választókerületben indulnak a legtöbben, kilencen. Az 1628 egyéni választókerületből 249-ben mindössze két jelölt indul.

A települési nemzetiségi választáson a legtöbb egy nemzetiséghez tartozó jelölt a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányban indul, ott 25 roma jelölt verseng egymással.

Kapcsolódó cikkek

Botrány: Az MTVA 94 feljelentést tett az “agresszív” ellenzéki képviselők miatt!

Rubóczki Tamás

Ha az ukrajnai nyugdíjas állandó jelleggel átköltözött Magyarországra…

O.L.K.T.

Viszlát a sitten, Döbrögi!

O.L.K.T.