Kontrát Károly belügyi államtitkár államtitkot sértett, több év börtön is várhat rá!

Elvileg államtitkot kotyogott ki parlamenti riposztjában a beügyminisztériumi államtitkár.

Nem hagyta ki a ziccert és magaslabdát ütött le a Parlamentben Pintér Sándor helyettese, Kontrát Károly belügyi államtitkár, amikor egy ellenzéki képviselőnek válaszolt. Ám azon túl, hogy olyan feltételezéseket közölt, amelyekről bebizonyosodott, hogy valótlanok, könnyen lehet: még államtitkot is sértett.

Az elmúlt hetekben a DK-s Vadai Ágnes többször felvetette a Parlamentben az LMP által a nemzetbiztonsági bizottságban is feszegetett kérdést: miért az orosz vírusirtó cég, a Kaspersky Lab termékeit használják a kormányzati, államigazgatási szervek – ilyen vírusirtó van a parlamenti képviselők hivatali gépen is –, amikor egyre több ország kormánya, köztük Hollandiáé és az USA-é a biztonsági kockázatok miatt nem használja a kémkedésgyanúba keveredett kiberbiztonsági cég szoftvereit.

Kontrát Károly az elmúlt hetekben kétszer is – a DK-s Vadai Ágnesnek a témában feltett kérdésére adott válaszaiban – a kémügyként ismert Szilvásy–Laborc–Galambos-ügyben folyó büntetőeljárásra hivatkozva olyan, a pert, illetve az annak alapját érintő megjegyzésekkel vágott vissza Kaspersky-ügyben, amelyek minősített, vagyis hivatalosan titkos adatot érintenek.
Június 11-én például azt mondta Vadainak, hogy

„önök engedték be az oroszokat a nemzetbiztonsági szolgálathoz (…), büntetőeljárás is van folyamatban ezzel kapcsolatban. (…) Magyarországon minden magyar hatóság, titkosszolgálat, egyéb szerv a magyar nemzet érdekében dolgozik, nem úgy, mint annak idején önöknél, amikor beengedték az oroszokat a Nemzetbiztonsági Hivatalba. Sajnos ez megtörtént.”

Aztán két héttel később, június 25-én Vadai ismét ezt a témát feszegette, Kontrát pedig megint szóba hozta a kémügyet, lényegében megismételve, amit korábban is mondott. Úgy fogalmazott: Magyarország jelenleg a világ 15. legbiztonságosabb országa, míg Gyurcsány Ferenc kormányzása idején „orosz titkosszolgálati embereket hívtak be a titkosszolgálati vezetők (…) a nemzetbiztonság is veszélyben volt”.

Kontrát Károly államtitkár fenti két parlamenti válasza bár jó ütemérzékkel elsütött riposztnak tűnik, valójában több baj is van kijelentéseivel. Egyrészt tényként közöl olyan állításokat, amelyekről időközben egy hét évig (!) folyó büntetőeljárásban kiderült: bár az ügyészségi vádiratban szerepeltek ilyen feltételezések, a bíróság nem tartotta megalapozottnak a vádat és minden vádlottat felmentett.

Amikor ugyanis Kontrát tényként beszélt orosz hátterű, magyar segítséggel véghezvitt kémkedésről, valójában már régen bebizonyosodott ennek az ellenkezője. Méghozzá elég régen: a Zoom.hu is írt arról, hogy tavaly szeptember 25-én született meg a jogerős felmentő ítélet a Fővárosi Ítélőtáblán, majd idén május 29-én a Kúria is elutasította a vádhatóság felülvizsgálati kérelmét és helybenhagyta a felmentő ítéletet.
A nagyobbik baj azonban Kontrát Károly kijelentéseivel az, hogy titkosított adatokat érintenek. A 2011-ben vádemeléssel kezdődött büntetőper hátterét jelentő kémügyet még 2009-ben, a Gyurcsány-kormány idején titkosították. Az ügy 2089-ig, vagyis 80 évre szóló titkosítást kapott, de ezt a 2010-ben hatályba lépett új szabályozás miatt 2011-ben átsorolták és csökkentették. Így onnantól számít 30 évig érvényes a minősítés.
A 2041-ben lejáró titkosítás még kétszer 30 évre meghosszabbítható, akár 2101-ig is.
Erre a titkosított kémügyre épülő per a rendszerváltás óta az egyetlen olyan büntetőeljárás volt, amelyben súlyos államellenes bűncselekmények miatt álltak bíróság előtt volt titkosszolgálati vezetők és egy egykori kormánytag: Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere, továbbá Galambos Lajos, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója és hivatali utódja, Laborc Sándor.

A végül a felmentésükkel végződött per különlegességét az is adta, hogy a hátterét jelentő információk titkosítása miatt a büntetőeljárás éveken át végig zárt ajtók mögött folyt, így sem a konkrét vádpontok, sem a vádlottak illetve tanúk vallomásai, sem pedig a bizonyítási eljárás elemei nem voltak nyilvánosak. Kizárólag az ítéletek rendelkező részei válhattak ismertté, de már az ítéletek indoklása sem.

Megkérdeztük az államtitkárt, jogászként mi a véleménye arról, hogy a Parlamentben vélhetően minősített adatot hozott nyilvánosságra. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mivel az ügy egésze továbbra is minősített adat, melynek titkosítását nem oldották fel, nem gondolja-e, hogy elkövette a minősített adattal visszaélés bűntettét. Kontrát Károly helyett a Belügyminisztérium kommunikációs főosztálya válaszolt kérdésünkre:

„államtitkár úr a parlamenti válaszban a sajtóban megjelent, mindenki által megismerhető információkra utalt.”

Valóban, a Heti Válasz még 2011-ben jelentetett meg olyan információkat, melyek az ügy lényegét érinthetik, ám – éppen a titkosítás miatt – azt hivatalosan se meg nem erősítette, se nem cáfolta senki.
Eközben tény: az ügy államtitok – az új törvényi terminológiában: nemzeti minősített adat – minősítése a már többször felmerült felülvizsgálat ellenére a mai napig nem változott. Olyannyira nem, hogy amikor a Kúriától kikértük a május végi ítéletet, azt a választ kaptuk, hogy bár nem foglalták még írásba, ám „az ítéletben és az indokolásában szereplő minősített adatok miatt a határozatot csak az ügy résztvevői olvashatják” majd.

A témában mindenesetre irányadó lehet a Büntető törvényköny (Btk.) vonatkozó, 265-ös paragrafusa, miszerint

„Aki minősített adatot jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé tesz, minősített adattal visszaélést követ el.”

A büntetés pedig az adat minősítési szintjétől – titkosságának fokától – függően vétségként elzárás, súlyosabb esetben bűncselekményként akár öt évig terjedő szabadságvesztés lehet.

 

Kontrát Károly belügyi államtitkár./Kép. tv2.hu
Vadai Ágnes a DK alelnöke./Kép. parlament.hu

 

olkt.hu/zoom.hu


Kapcsolódó cikkek

Ehhez aztán pofa kell Orbán!

O.L.K.T.

A Fidesz szerint hazudtak a Péterfy kórház műtős dolgozói a patkányról!

Rubóczki Tamás

Lesz Orbán jugend?

H Miklós
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!