Hoppá! Kenőpénzért szereltek az atomerőműben!

0

A múlt héten tudta meg a fehérorosz sajtó, hogy még áprilisban a helyi KGB előállította a Roszatom exportvállalátának egyik munkatársát.

Az ügyben indított nyomozás iratai egy Telegram csoportban, azaz egy titkosított üzenetek küldésére alkalmas csetszobában jelentek meg. A Roszatom és a fehérorosz hatóságok is elismerték azóta, hogy a dokumentumok valódiak, de nem akarták kommentálni a történteket.

A dokumentumok szerint a fehérorosz szolgálatok tetten érték Oleg Zinovjevet, aki éppen kenőpénzt vett át egy orosz és egy fehérorosz vállalat munkatársaitól. A pénzért cserébe a cégek által gyártott szellőzőberendezést helyezték el az Asztravetsz településen épülő új atomerőműbe. Zinovjev felelt az új erőmű szellőztető- és tűzoltórendszeréért.

Az erőmű nagyjából ugyanaz a típus – VVER-1200 – mint amit Paksra készül építeni a Roszatom. A különbség az lenne, hogy a paksi változatnak az EU-s előírásoknak is meg kell felelnie, és sok jel mutat arra, hogy az európai változat tervei még nincsenek készen, és ezért nem kezdődött el a paksi építkezés.

Oleg Zinovjev az Atomsztrojexport munkatársa volt, vagyis ugyanannak a cégnek dolgozott a fehéroroszországi beruházáson, amely Paks 2 építését is elnyerte. A cég a Roszatom leányvállalata, száz százalékban a Roszatom tulajdona.

Zinovjev a kenőpénzért cserébe eltekintett a szükséges biztonsági ellenőrzésektől, és így megfelelő engedélyek hiányában engedte beépíteni az őt lefizető cégek szellőztetőberendezését. A technikát azóta kicserélték, és minden érintettet kirúgtak. Az erőművet 2013-ban kezdték építeni, és a terv szerint már idén novemberben beindítanák.

Zinovjev egy belső ellenőrzéskor lett gyanús, a vizsgálatot állítólag maga az építtető kezdeményezte, és a fehérorosz hatóságok nyomoznak az ügyben.

2016-ban már volt egy nagy műszaki probléma ugyanezen az építkezésen. Akkor a több mint két évig épülő reaktortartály félig-meddig kicsúszott a daru kengyeléből, miközben a helyére akarták emelni, és a szerkezet egy része a földnek csapódott. A fehéroroszok hosszas vita után elérték, hogy új reaktortartályt kapjanak, bár a Roszatom szerint az apró sérülések nem jelentettek volna gondot az üzemeltetésnél, mert csak a festékréteg jött le egy kicsit. A Roszatom szerint akkor a darut kezelő alvállalkozójuk hibázott.

A paksi építkezés szerepel Vlagyimir Putyin októberi budapesti látogatásának napirendjén is. A magyar hatóság továbbra is várja az új erőmű terveit a Roszatomtól. Ezek leadása után 15 hónapjuk lesz megvizsgálni a terveket, és ha rendben találják őket, akkor kiadhatják a hivatalos engedélyeket.

Ekkor kezdődhet majd csak az érdemi munka Pakson, vagyis 2022 előtt aligha kezdődik a beruházás érdemi része. Ez komoly csúszást jelent, hiszen az eredeti terv szerint az első új blokkot már 2025-ben átadták volna, de nem reális, hogy 2022-es indulással addigra elkészüljenek. A fehérorosz példa is azt mutatja, hogy inkább hat év építkezés a reális. Éppen ezért a magyar kormány szeretné újratárgyalni a paksi szerződést, hogy az építkezésre kapott orosz állami hitelt csak később, már az erőmű beindulása után kelljen törleszteni.