Hogyan tovább?

0

Miközben vidéken számos nagyvárosban voltak lakosságarányosan nagy tüntetések a rabszolgatörvény és a kormány politikája ellen, volt félpályás útlezárás olyan kistelepülésen is mint például Kaba, a budapesti tüntetések teljesen értelmezhetetlenek voltak.

Pécsen, Tatabányán, Miskolcon, Szolnokon több száz, közel ezer fős tömeg tüntetett. A szakszervezetek, a pártok, vidéken tehát rendes erődemonstrációt raktak össze a mai napra. Bár az ország nem állt le, de egy lépést vidéken tettek afelé, hogy ez megtörténjen. Ember emlékezet óta, de legalábbis 2010 óta (egyébként egy napon 2006-ban se volt ennyi vidéki tüntetés) biztosan nem tartottak ennyi városban tüntetést.

Csakhogy közben Budapest teljesen csődöt mondott. Az össze-vissza keresztbe nem szervezés tipikus esete állt fent. A dühös tömeget kivetítők, mozizás, és koncertek elé kényszeríteni egy vicc, a 4 helyről való vonulást úgy bejelenteni, hogy arra semmilyen szervezés nem történik (nem, facebook eventeket kirakni, meg magyarázó videót kirakni, az nem szervezés), eleve kudarcra volt ítélve. Az eseményeket csak az menthette volna meg, ha valami komolyabb vonulás indul, de ennek az esélyét is keresztbe vágta a rendőrség, amikor nem engedte az úttesten való vonulást.

Az pedig, hogy mi fog történni, nem tudjuk. Jelenleg nincs egyetlen erő sem ami a tiltakozások élére állna, vagy programot kínálna nekik. Pedig elszántság még van a tüntetőkben, és erő is lehetne.

Február 10-én jön Orbán évértékelője, ami rég nem látott pillanat lehetne az ellenzéki szimpatizánsoknak, hogy szembenéznek Orbán Viktorral és a NER elitjével, majd 18-án indul a parlament tavaszi ülés szaka, amely a decemberi lezárása, a botrányos parlamenti ülés, és az ellenzék szerint törvénytelen törvény elfogadások után szimbolikus pillanat lesz.

Csakhogy a szakszervezetek se kínálnak most a sokára bekövetkező sztrájkon kívül semmi folytatást, a pártok pedig december után lényegében januárra teljes passzivitásba vonultak. A mai tüntetés pedig megmutatta, hogy nincs olyan szervező erő aki értelmesen feltudná vállalni azt, hogy tovább vigye a tiltakozásokat.

De február 10-ig még három hét van hátra, a kérdés az, ezalatt a három hét alatt előlépnek valakik, vagy elhal a decemberi tüntetéshullám.

olkt.hu/merce.hu