Herdálják a közpénzt botlábú focistákra

0

Kiugró tempóban növekszenek a magyar fociklubok által játékosfizetésekre költött összegek: 2018-ban egy átlagos magyar elsőosztályú csapat 5,3 millió eurót, vagyis durván 1,7 milliárd forintot fordított erre a célra, miközben 3 évvel azelőtt, 2015-ben 3,5 millió eurós volt az átlag bérköltség.

Csak 2018-ban összességében 16 százalékkal emelkedtek a hazai játékosbérek.

Mindezt az mfor.hu számolta ki az UEFA nemrég publikált pénzügyi jelentése alapján. A Menedzsment Fórum arra jutott, hogy

2018-ban az NB1 játékosai átlagosan havi 3,3 millió forintot kerestek, ami az akkori magyar átlagkereset tízszerese volt.

Ez a 16 százalékos bértömegnövekedés ráadásul azzal együtt jött ki, hogy a klubok először ebben az évben élvezhették ki azt a célzottan a futballra kitalált adókedvezményt, aminek értelmében a sportvállalkozások mentesültek a sportolók bére után fizetendő, eleve kedvezményes adó, az ekho teljesítése alól. (Az ekhós munkavállalók kedvezményes, 15 százalékos adót fizetnek a bruttó fizetésük után, míg a munkaadójuk ekho címén a bruttó fizetés 17,5 százalékát fizeti be. Vagyis ha a focistabérek 2018-ban egyáltalán nem változtak volna, akkor a klubok bérkiadásai csökkentek volna.)

Ha az összesített adatokat nézzük, az élvonalban 2015-ben még 42, 2018-ban már 64 millió eurót költöttek fizetésekre.

Ha a többi környékbeli országgal hasonlítjuk össze a magyar furballpénzeket, a felzárkózásunk olyan tempós, hogy már csak Ukrajnában (7 millió euró) és Lengyelországban (5,8 millió euró) nagyobb a klubok átlagos bérkerete.

Az is érdekes, hogy mag 2015-ben egy magyar klub ugyanannyit költött fizetésekre, mint egy román – 3,5 millió eurót – addig 18-ban a mieink már 5,3-at, míg a románok csak 3,7-et.

A havi 3,3 millió forintos átlagbérrel az NB1-es focisták a régió középmezőnyében állnak. Egy ukrajnai játékos átlag havi bruttó 5,5 millió, egy lengyelországi 3,9-et és csehországi 3,7-et, egy horvátországi 3,6-ot keres. Aki figyelt, az emlékezhet, hogy magyar bajnokság a régiós bértömegversenyben a harmadik. Az egyéni fizetésekben azért csak ötödik, mert nálunk egy átlagos csapat igen sok, 33 focistát tart a keretében.

Azt tavaly nyáron írta meg a 444, hogy 2017-2018-ban az NB1-es csapatok bérekre – ebben benne vannak a nem játékos alkalmazottak fizetései is – 35 milliárd forintot fizettek ki.

Egy másik infografikából az derül ki, hogy a Fradi a hazai átlag majdnem kétszeresét költi játékosbérekre.

Ahogy az mfor.hu cikke megjegyezi:

“Önmagában az a tény, hogy a fizetések régiós szintre kerültek, még semmi gond nincsen. A nagyobb probléma, hogy mindez nem piaci alapokon nyugvó működésnek köszönhető.”