Hazudtak az ingyen tankönyvről

Lassan ez a nyár is elmúlik, s habár a gyerekek és a gyerekes családok egyelőre még az utolsó napokat is igyekeznek pihenéssel, nyaralással tölteni, azért a szülők már az iskolakezdésre is kénytelenek gondolni. No meg arra, hogy ismét egy rendes összeg fogja az elkövetkező napokban-hetekben megterhelni a családi kasszát. Gyermekenként ugyanis minimum 20-25 ezer forintba kerül az iskolakezdés.

Egy általánosiskolás-korú gyermek beiskolázása tudatos anyagi felkészülést igényel a magyar szülők részéről: az alapvető felszerelések beszerzése széles skálán, 10 ezertől 35 ezer forintig terjed, míg egy minőségi iskolatáska akár 15 ezer forintra is rúghat – legalábbis a Regio Játék kutatása szerint. Az ingyen tankönyv tízből hat esetben valósul meg maradéktalanul, ellenkező esetben további 7-15 ezer forint kiadással lehet számolni – teszi hozzá az erről készített közlemény.

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő tanévkezdés előtt, egy általánosiskolás-korú gyermek beiskolázása ugyanis minimum húszezer forintba kerül, tankönyvek. Tavaly augusztusban alkalmanként átlagosan 6450 forintot költöttek a vásárlóink online, 5390 forintot pedig hagyományos áruházi vásárláskor, ám az idén további 8 százalékos növekedésre számítanak még az első becsengetést megelőző időszakban.

Mennyi is annyi?

Az alapvető iskolai eszközökre a válaszadók egyharmada 10-15 ezer forintot, egynegyede 15-25 ezer forintot, szintén ennyien akár 20-30 ezer forintot is gyerekenként. A tanszerek kiválasztásánál a tartósság a legfontosabb szempont, ezt követi az ergonómia, a kedvenc mesehős mintája, a sort a divatosság, egyediség és olcsóság zárja.
Idén az általános iskolába járó gyermekek 23 százaléka nem kap új iskolatáskát a felmérés szerint. A cég kutatásából kiderült, hogy az elsősöknek inkább a magasabb árkategóriájú (15 ezer forintnál drágább) iskolatáskát választják, az esetek harmadában. Alsó és felső tagozatban az 5-10 ezer forintos (28, illetve 33 százalék ) táska vásárlása a legjellemzőbb, ezt követi a 10-15 ezer forintos kategória (25-25 százalék), 15 ezer forint feletti táskát csak minden ötödik gyermek kap.

Nem árt előre spórolni

Az iskolakezdés költségeibe a megkérdezett családok mindössze egyötödénél száll be a munkaadó pénzbeli támogatás formájában, éppen ezért tízből kilenc szülő tudatosan készül a nyári hónapokban anyagilag. A kezdeti kiadások terheit azonban csökkentheti, hogy a felmenő rendszer alapján az általános iskolások ingyen kapják a tankönyveket. A felmérés szerint ez tízből hat esetben valósul meg maradéktalanul, ahol nincs díjmentes könyvosztás, ott jellemzően további 7-15 ezer forinttal (21 százalék) számolnak a szülők.

 

olkt.hu/hirklikk.hu

Kapcsolódó cikkek

Rendkívüli: Elhunyt Repülős Gizi!

Rubóczki Tamás

A kutyának sem kell a hazug babaváró hitelük!

O.L.K.T.

Számlákkal bizonyítjuk, hogy kamu a rezsicsökkentés!

Rubóczki Tamás