Hazudnak rendületlenül: Czibere Károly szerint több mint 1 millió fővel csökkent a mélyszegénységben élők száma Magyarországon!

A szegénységben élők száma több mint 800 ezerrel csökkent 2012 vége óta, köszönhetően a foglalkoztatás és a közfoglalkoztatás bővítésének, a rezsicsökkentésnek és a devizaadósok megmentésére tett intézkedéseknek – mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten az MTI-nek.

Czibere hangsúlyozta, hogy Magyarországon a szegénységben élők számát az ország által megtermelt jövedelemből kell csökkenteni, így a szegénység felszámolására tett lépésekért a kormány dicsérhető – a 2010 előtti Gyurcsány-Bajnai kormányok gyakorlatával ellentétben – nem a következő generáció fizet majd.


A helyettes államtitkár az MTI kérdésére ismertette: évente a GDP 4,7 százalékát fordítja a kormány családpolitikára és családsegítésre, míg az OECD-országokban ez az arány csupán 2,5 százalék. Czibere Károly elmondta, hogy a gyermekek után igénybe vehető adókedvezmények és a családi pótlék, az új családtámogatás évente több mint 330-350 milliárd forintot tesznek ki.


Elmondása szerint a nyomorban (mélyszegénységben) élők száma az elmúlt 3,5 évben 465 ezerről, 145 ezerre csökkent, összesen a 2010-es évektől viszont már több mint 1 millió 100 ezer ember rugaszkodott ki a mélyszegénységből. Az MTI kérdésére válaszolva rámutatott: a kormány a szegénységben élők helyzetén a 2011-ben elfogadott felzárkóztatási stratégiával kíván javítani. Ez a program a gyermekeket és a foglalkoztatást is kiemelten kezeli – húzta alá.


A helyettes államtitkár kifejtette: a kormány arra törekszik, hogy a gyermekeknél minél korábbi életkorban törjék meg “a nyomor továbbörökítésének ördögi körét”, ehhez különféle lehetőségeket biztosítanak. Ilyen például a védőnői rendszer folyamatos erősítése, a Biztos Kezdet Gyermekházak rendszere, a kötelező óvodáztatás 3 éves kortól, az ingyenes tankönyv és ingyenes étkeztetés – sorolta.


A foglalkoztatásnál pedig az a cél, hogy az emberek az elsődleges munkaerőpiacon találjanak állást – szögezte le Czibere Károly.

olkt.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Juszt László olyat írt, hogy ihaj…

Rubóczki Tamás

Szénné égette magát két Fidelitas bohóc Czeglédy Csaba fórumán! (Vágatlan videó)

Rubóczki Tamás

Még ukrán halottak is kapnak értesítőt

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!