Hazaárulás, dilettantizmus!

0

Súlyos tízmilliárdokkal drágulhat, és akár kudarcba is fulladhat a beruházás. Ilyen nyíltan még nem beszélt szakember.

Hiába fenyegeti leváltás Süli Jánost, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli minisztert az építkezés csúszása miatt, a miniszter egykori főnöke, Mártha Imre, a Magyar Villamosművek (MVM) volt vezetője szerint nem Sülivel, hanem az egész beruházással súlyos gondok vannak. Aggodalmait egy baráti hangú levélben írta meg a miniszternek, amit a hvg.hu közölt.

Mártha Imre szerint „a paksi hitelszerződés magyar oldalról fércmunka, silány, nem a magyar érdekeket tartja szem előtt”, jelenleg „egy szerződéskupac, egy orosz diktátum” áll rendelkezésre.

Az oroszok képtelenek európai uniós jogi környezetben atomerőművet engedélyeztetni, és az ehhez szükséges dokumentációt, terveket elkészíteni.

A beszállító orosz cég, a Roszatom a gyártásban sem tudja majd az uniós szabványokat betartani.

„Mit kezdjünk egy mutatós, ámde orosz szabványok szerint felépített atomerőművel, amit itthon az EU-ban nem lehet majd jogszerűen üzemeltetni? Kilépünk az EU-ból, hogy be lehessen kapcsolni?”

Nem megfelelő Paks II. társadalmi támogatottsága.

A jelenleg működő Paks I. erőmű legalább 60 évig biztonságosan üzemben tartható, üzemidejét a 2040-es évekig ki lehet tolni.

„Ha valaki azért akarná leállítani Paks I.-t, hogy Paks II. korábban beférjen a villamosenergia-rendszerbe, az hazaárulás lenne”.

Nincs elég képzett szakember sem Magyarországon, sem a Roszatomnál, ami az építkezést, párhuzamos üzemeltetést tovább drágítja.

Nincs és nem is lesz megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű víz a Dunában Paksnál, ezért azonnal át kell terveztetni a Paks II.-terveket.

Mártha Imre hozzátette,

a Paks II. projektet becsukott szemmel folytatni a jelenlegi műszaki, pénzügyi tervek alapján, az aláírt orosz–magyar szerződések keretében, társadalmi támogatás hiányában szakmai dilettantizmus lenne.

 

 

olkt.hu/168ora.hu