Havasi a zongorista közel 500 milliót kapott Szíjjártótól

0

A kormany.hu-n jelent meg a Külügyminisztérium 2015-2019 közötti szerződéseinek táblázata. Egymilliárd forint alatti tételekről van szó, de azokból elég sokról. Olyan érdekességekkel, mint a Havasi Balázs zongorista cégének több részben kifizetett 450 millió forint.

Ennek a tételnél a külügy a 1756/2015. számú kormányhatározatra hivatkozik. A 2015. októberben megjelent határozat „Budapest külföldi népszerűsítését elősegítő művészeti produkciók megrendezéséről és finanszírozásának támogatásáról” szól, elvileg tíz művészeti produkciót említenek benne, aminek megvalósításával a külügyet bízták meg. 2015-ben még csak 25 milliós volt rá a keret (alig volt még hátra az évből valami), 2016 és 2018 között már évi 150 millió forint. 

A szerződésekben meg is található a háromszor 150 millió. A komplett 450 millió forint a Symphonic Concert Management Kft.-nél landolt. Ez Havasi Balázs cége. Röviden ennyi szerepel a szerződés leírásában: Havasi Landmark World Tour – A magyar kultúra estje a modernitás és az innováció jegyében. 2018-ból három koncertet említenek meg: Miami, Ljubljana, Gdańsk.

Több esetben van rá példa, hogy a külügy támogatja magyar művészek külföldi fellépéseit, mint a Magyar Állami Népi Együttes, Budapest Jazz Orchestra vagy a Győri Filharmonikus Zenekar előadásait, de jóval kisebb összeggel, mint Havasi turnéját. (A győri filharmonikusok 45 milliót kaptak japán és dél-koreai útjukra.)

Átfogó helyzetképek

Vannak további rendszeresen felbukkanó partnerek is, mint a Hétfa Kutatóintézet Kft. Ők tanulmányokat készítenek a külügynek. 

Átfogó helyzetkép készítése a Muravidéken élő magyarságról, 11 938 000 forintBécsi Magyar Gimnázium létesítését megalapozó igényfelmérés elkészítése, 5 905 500 forint

Naprakész, átfogó helyzetkép készítése a Horvátországban élő magyarságról, 12 065 000 forint

Sőt, a külügyi listán nincs is fent, de ez is szerepel a Hétfa referenciái között: „a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai területi társulásokkal kapcsolatos tevékenységének szakmai támogatása”. De nemcsak a külügynek dolgoztak, a honlapjuk szerint elemeztek a belügynek, a pénzügynek, az Emminek, a Miniszterelnökségnek, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának és még egy sor más szervezetnek. 

Szijjártó testvére dolgozik a rendezvényszervezéssel megbízott Truck Race-nek

2018-ban a külügy négy szerződést is kötött a Truck Race Promotion Rendezvényszervező Kft.-vel, aminek az operációs igazgatója Szijjártó Sarolta, Szijjártó Péter testvére. A megbízás egy V4-es logisztikai konferenciáról és fórumról szólt, amit a Hungaroringen szerveztek meg. Mindenestül 116 milliót fizetett ki a minisztérium a cégnek, ami alapvetően a kamionos Európa-bajnokság magyarországi futamának szervezésére jött létre, a tavalyi V4-es fórum is a verseny előttre volt időzítve. A fórumon megjelent Szijjártó Péter is. Ahogy egyébként a miniszter díjat is adott át pár nappal később kamionos Európa-bajnoki futamon, amit a Truck Race szervezett, és aminek a megrendezését az állam is támogatja. 

Forrás 444.hu