Hatalmas fejmosást kapott a Fidesz az Európai Tanácstól!

Erős kritikát fogalmazott meg az Európai Tanács ajánlásában, melyben értékelte a magyar kormány által egy hónappal ezelőtt beadott konvergenciaprogramot, írja a portfolio.hu. Ebből kiderült, az egészségügyi eredmények itt rosszabbak, mint a legtöbb más uniós tagállamban.

Azt írják:

“a dohányzás, az alkoholizmus és az elhízás elterjedtsége az egyik legmagasabb az EU-ban. Az Európai Unióban a magyarok a leginkább érintettek között vannak a rossz levegőminőség miatti korai elhalálozás tekintetében”.

A társadalmi egyenlőtlenségekre is felhívva a figyelmet, azt is megállapítják, hogy jelentős különbségek vannak a minőségi ellátáshoz való hozzáférés terén, és a szegényebb területeken az egészségügyi dolgozók hiánya is akadályozza az ellátáshoz való hozzáférést.

Az egészségügyre fordított állami kiadások az uniós átlag alatt vannak, és a polgárok a minőségi ellátást közvetlenül fizetett térítések révén veszik igénybe, ami tovább növeli az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés tekintetében meglévő társadalmi-gazdasági szakadékot

– hangoztatja a Tanács, hasonlóan több hazai egészségügyi szakértő véleményhez. A rendszer továbbra is erősen kórházközpontú, derül még ki értékelésükből, melyben az alapellátás és különösen a krónikus betegségek korai észlelése és megelőzése terén nagyon komoly hiányosságok vannak.

Kapcsolódó cikkek

A qurva életbe – több mint 8 milliárd!

O.L.K.T.

Márki-Zay Péter: Ébredjen fel a nép!

Rubóczki Tamás

Simonyi András: Diktátoroknak kijáró figyelmet kapott Orbán az USA-ban!

O.L.K.T.

Hozzászólok