Hát mindjárt eldobom az agyam ettől a Kiss-Rigótól és a Nemzeti Sporttól

0

Azért lett zöld színű a szék mert Kiss-Rigó Fradista.

Ma átadják a legeslegújabb magyar stadiont Szegeden. Ez egészen különleges sportlétesítmény, mert állami pénzből a Szeged-Csanádi Egyházmegye építette, hogy a másodosztályban most feljutó, az egyházmegye tulajdonában lévő Szeged-Csanád Grosics Akadémia használhassa.

8000 férőhelyes, a tervezettnél jóval drágább lett. A környezetében felhúzott mindenfélével együtt, ami miatt ifjúsági centrumnak is hívják, 13,4 milliárd forintból épült. A kivitelező a NER egyik építőipari kedvence, Garancsi István Marketje.

A stadion a Fidesz mellett nyíltan kampányoló, focirajongó Kiss-Rigó László püspök szívügye. Szerinte a stadionépítés célja, hogy örömöt szerezzen.

A stadion neve Szent Gellért Fórum lett.

A Nemzeti Sport lelkes beszámolója szerint (szó szerinti idézet követezik):

„az itthon az ellenzék által a politikai haszonszerzés reményében szitokszóvá tett «stadion» (stadionépítés, pfuj!) és az újabban divatba jött «aréna» helyett ugyanis Szegeden Fórum várja a látogatókat. A fórum pedig latinul piacteret, tágabb értelemben közösségi teret jelent, ahogy a szegedi Fórumot is közösségi térnek szánták megálmodói. Szent Gellértre meg azért esett a választás, mert ő volt az egészen Trianonig amúgy temesvári központú Csanádi püspökség első, 1046-ban vértanúhalált halt püspöke.”

A stadion olyan szinten magán viseli Kiss-Rigó püspök ízlését, hogy azért lettek például a kék (ami a Tiszát jelképezi) és a fekete (ami Grosics Gyulára, a Fekete Párducra emlékeztet) mellett ZÖLD színű székek is a stadionban, mert az egyházmegye vezetője óriási Fradi-szurkoló.

A stadiont háromszor is átadják. Először ma – a frissen zaklatással vádolt – Placido Domingo koncertjével, aztán szeptember 8-án egy közös misével záruló családi nap lesz, ahol a Szeged-Csanádi Egyházmegye közösségének hatezer tagját látják vendégül. (Itt pályára lép majd Kiss-Rigó is, a papok csapatában kapusként, a Fradi öregfiúk ellen.)

De lesz hivatalos nyitó focimeccs is, csak még nem tudni mikor. A stadionavatóra eredetileg az olasz Lazio érkezett volna most nyáron. De nem jött, viszont a legújabb tervek szerint valamikor októberben majd érkezik, hogy játsszon egy meccset a Szeged-Csanád Grosics Akadémiával.

Ami azért lesz érdekes nyitómeccs, mert addigra már egyébként az NBII-es csapat használni fogja az egyházmegye állami pénzből épült stadionját, szeptember 15-én a Csákvárt fogadják.

Ahhoz képest, hogy a Gyulán (és nem Szegeden) fociakadémiát működtető Szeged-Csanád Grosics Akadémia tavaly még harmadosztályú volt, és most is csak a 17. helyen állnak az NBII-ben, már azt tervezgetik, hogy két-három éven belül feljutnak az első osztályban. Kiss-Rigó szerint az sem baj, ha már hamarabb.

 

olkt.hu/444.hu