Használja a FaceApp-ot? Csak óvatosan

0

Az oroszok állnak a háttérben.
Vizsgálatot kezdeményezett az amerikai szövetségi hatóságoknál a FaceApp nevű alkalmazás miatt Chuck Schumer, a Demokrata Párt szenátusi frakicójának vezetője. A FaceApp egy szentpétervári székhelyű orosz cég fejlesztése. Látszólag ártalmatlan kis hülyeség, a felhasználók azt nézhetik meg a segítségével, hogy hogyan néznének ki öregen. Ehhez persze fel kell tölteniük fényképeiket, ami most, amikor államok tucatjai – köztük amúgy az amerikai is – nagy erőkkel építi arcfelismerő adatbázisait, máris nem tűnik annyira ártalmatlannak az egész.
Lényegében fennáll a lehetősége, hogy a behülyített felhasználók önként és dalolva töltik fel képeiket egy ismeretlen szervezet szervereire.

A FaceApp fejlesztői tagadják, hogy ilyen alantas céljaik lennének. A fejlesztő cég, a Wireless Lab azt állítja, hogy ugyan a cég valóban Szentpéterváron van, de a felhasználók adatait nem orosz szervereken tárolják, ráadásul eleve csak ideiglenesen. Tagadják azt is, hogy tömegesen gyűjtenének adatokat, szerintük csak a felhasználók által kiválasztott képeket tárolják ideiglenesen.

Schumert a cég saját vallomása nem győzte meg. “Súlyos aggályaim vannak mind az adatok védelmével, mind azok gyűjtésével kapcsolatban, ahogy azzal is, hogy vajon a felhasználók tisztában vannak-e vele, hogy kik férhetnek hozzá ezekhez” – írta Schumer az FBI-nak és a kereskedelmi felügyeletnek küldött levelében. A Demokrata Párt amúgy a hírek szerint minden 2020-as elnökjelöltjét és azok kampánystábjait is külön figyelmeztette, hogy ne használják az alkalmazást. “Pillanatnyilag nem teljesen tisztázott, hogy milyen kockázatot jelent, de az biztos, hogy elkerülni jobb, mint használni” – mondta a BBC szerint Bob Lord, a párt biztonsági tisztje a stábnak.

Forrás 444

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!