Haraszti Miklós: “Orbán képes erőszakot is alkalmazni!”

A Freedom House ez évi jelentése szerint világszerte romlott a demokrácia helyzete. Európában a leglátványosabb visszaesés Magyarországon történt. Haraszti Miklós író-politikust, az EBESZ volt sajtószabadság-felelősét kérdezte ennek apropóján a Népszava.

Arra a kérdésre, hogy van-e remény az erőszakmentes magyar rendszerváltásra, Haraszti Miklós azt válaszolta, hogy komoly esély van rá, de

„Orbán elszánt hatalomvágya előrevetíti, hogy képes erőszakot is alkalmazni”.

Haraszti szerint a nyílt erőszak elviselésére is teljes nyugalommal kell felkészülni, mert ez a játszma része. Pozitív példaként említi, hogy tavalyig Örményországban ugyanilyen elnyomó rendszer regnált, ráadásul az oroszok támogatásával. De a békés, véget nem érő tüntetések és az ellenzék összefogása elsöpörte az illiberális kormányt, amely megpróbált választási és közjogi trükkökkel hatalmon maradni. És korábban ez történt minden úgynevezett színes forradalomban, kétszer is Ukrajnában, Grúziában ugyancsak, és ez történt 2000-ben Szerbiában is.

Haraszti szerint

„az ÁSZ bevetése a Jobbik és más ellenzéki pártok likvidálására már erőszak-próba”.

Nagyszerűnek tartja, hogy ez ellen közösen tiltakoztak. Karácsonykor az ellenzéki oldalon két módon is túlléptek a NER csapdáin. Először is kiléptek a parlamenti mókuskerékből, amely a fő legitimáló ereje a Haraszti által „nem többséginek” nevezett kétharmadnak. Szerinte a rendszer hírhedt stabilitását nem a népszerűsége adta, hanem az, hogy az ellenzékiek részt vettek a színjátékaiban.

„Nincs más út, mint az ellenzéki erők diktatúraellenes együttműködése. Amint erre képesek, a civil társadalom is velük lesz. Az önkényuralmak a korrupcióba szoktak belebukni, amint történt Ukrajnában vagy Grúziában. A korrupció bombája pedig Magyarországon is ketyeg.”

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Forrás: Népszava

olkt.hu

Kapcsolódó cikkek

Szerdától érkezik az újfajta üzemanyag a kutakra

O.L.K.T.

Demokratikus Koalíció: Kifosztotta az autósokat a Fidesz!

O.L.K.T.

Százezernél jóval több turista rekedt a Földközi-tenger térségében

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!