Happy end, amiért az egész világ drukkolt!

Tizennyolc nappal csapdába esésük után kedden az utolsó négy gyereket és edzőjüket is kihozták a mentőcsapatok a thaiföldi barlangból, így az ifjúsági futballcsapat mind a 12 tagja és az edző is megmenekült. Utánuk már csak az elmúlt napokat velük együtt a barlangban töltő orvos és három búvár kellett, hogy kijöjjön a Tham Luang mélyéről.
A kimentett gyerekeket és az edzőt is helikopterrel kórházba szállították, ahol egyelőre elkülönítve vizsgálják őket. Jó fizikai és szellemi állapotban voltak, csak kisebb fertőzéseket állapítottak meg náluk, de várhatóan egy hétig még kórházban tartják őket megfigyelésre. Az egész viszont valószínűleg örökre nyomot hagy bennük, amit még fel kell majd dolgozniuk.

Kedden így véget ért az a hollywoodi producerek figyelmét máris felkeltő drámai mentőakció, aminek sikeréért több mint ezer ember dolgozott, és amire hetek óta az egész világ figyelt. A csapat megmenekülése követelt egy áldozatot is, egy tapasztalt thai búvár meghalt a tényleges mentés előkészítése közben pénteken.

Kimentették a thai focicsapat utolsó két tagját is a mentőalakulatok. Ezt a thai haditengerészet jelentette be Facebook-oldalán. Az ifjúsági focicsapat és 25 éves edzőjük összesen 18 napot töltöttek a mélyben, mivel a sok esőzés miatt nem tudtak kijutni a barlangból. Három turnusban, három nap alatt hozták ki őket.

A thai miniszterelnök azt mondta, hogy

a gyerekeknek szorongás elleni gyógyszereket adtak, hogy megnyugodjanak és ne essenek pánikba.

Ez azért lényeges, mert korábban többen is azt feltételezték, hogy a fiúkat elaltatták és a búvárok az eszméletlen gyerekeket hozták a felszínre.
Az akció vasárnap kezdődött, amikor mentőbúvárok indultak le a gyerekekért, hogy egyenként felhozzák őket a veszélyes barlangrendszerből.

Az első és a második nap is négy-négy gyereket hoztak fel a mélyből, majd szerdán négy társukon kívül az edzőt is felhozták.
Megfigyelésre kórházba szállítják őket is. A kórházban napszemüveget és védőruhát kell hordaniuk.
A korábban kimentett gyerekek már a Chiang Rai Prachanukroh kórházban vannak, de egyelőre még csak üvegen keresztül láthatták szüleiket.
Fokozatosan szoktatják őket a külvilághoz
Először energiagélekkel táplálták őket, és fokozatosan adnak nekik hagyományos ételeket. Kezdetben csak könnyen emészthető ételeket kapnak például hígított zabkását, de gyorsan erősödnek, így az orvosok csokit és kenyeret is megengedtek nekik.

A már korábban kimentett nyolc gyerek jó fizikai és szellemi állapotban van, mondta egy sajtótájékoztatón Jesada Chokedamrongsuk, a thaiföldi egészségügyi minisztérium illetékese. A BBC azt írja:

a gyerekeknek még így is legalább egy hétig kórházban kell maradniuk megfigyelésen.
Két gyereket enyhébb tüdőgyulladással kezelnek, néhánynál kihűlés jeleit észlelték, egy gyermeknél pedig alacsony szívfrekvenciát mértek, amikor kórházba szállították, de értékei azóta normalizálódtak. Adtak nekik veszettség elleni oltást is, de azt mondták, nem találkoztak semmilyen állattal a barlangban.

Elsősorban denevérek által terjesztett betegségektől tartanak az orvosok.
A Sky News szerint egyikük gyereknek sincs láza, és a kedvük is jó.
Az ifjúsági focicsapat tagjai edzőjükkel június 23-án tűntek el a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. Csodával határos módon élve találták meg őket, kimentésük vasárnap kezdődött meg. Hétfőn este heves esőzések voltak a térségben, de a mentőcsapatok szerint ezek nem érintették az előkészületeket.

Kép. Reuters
Kép. AFP

Időközben két producer is megérkezett a barlanghoz, akik állítólag máris a focicsapat történetének megfilmesítésen kezdtek el dolgozni.

Forrás: Zoom, Index, 24.hu, Sky News, BBC, MTI,
Fotó: MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet

 


Kapcsolódó cikkek

Szerdán Orbán raportra áll!

Rubóczki Tamás

Svéd szociális miniszternő: Riasztó amit a magyar anyákkal művel Orbán Viktor!

Rubóczki Tamás

The Guardian: “Itt az ideje, hogy kirúgják Magyarországot az EU-ból!”

Rubóczki Tamás