Handó Tünde alkotmánybíró lesz?!

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke válthatja a heteken belül távozó Stumpf István alkotmánybírót a kormányzati tervek szerint – értesült a hvg.hu több forrásból is. A tervvel azonban van egy apró hiba: Handó Tünde ellenáll a felfelé buktatásnak.

Stumpf István alkotmánybírói megbízatása július 13-án jár le, ezért viszonylag gyorsan kellene meggyőzniük az erre hivatottaknak Handó Tündét. Ezzel a lépéssel egy csapásra nyugalmat teremthetne a kormányzat a bíróságokon, ami azért lenne szerencsés, mert az OBH-elnök konfliktusai egyre számosabbak.

Handó Tündét 2012. január elsejétől választották meg kilenc évre az OBH elnökévé, és a jelenlegi szabályok szerint nem újraválasztható. Az elmúlt hónapok vitái nyomán pedig olyan mértékben tépázódott meg a tekintélye a bíróságokon, hogy a hvg.hu forrásai szerint semmi esélye sincs annak, hogy ő bíróként folytassa a pályáját, ahogy azt korábban elképzelte.

A Handót elvben ellenőrző Országos Bírói Tanács az OBH-elnök menesztését is kezdeményezte – bár ezt leszavazta a parlament –, miután a testület az utóbbi egy évben összesen nyolc alkalommal jelezte aggályait, ám Handó figyelmen kívül hagyta a törvényességi észrevételeket.

Handó makacssága miatt tucatnyi bírósági vezetői álláshely nincs pályázat útján betöltve.

Handónak amúgy már lehetséges utódjáról is beszélnek, őt az OBH elnöki posztján a Miskolci Törvényszék elnöke, Répássy Árpád követheti. A korábbi igazságügyi államtitkár testvére Handónál kevésbé megosztó személyiség, miközben a lojalitása sem megkérdőjelezhető. Szakmai önéletrajzában például célként azt fogalmazta meg, hogy ő az OBT tagjaként az OBH elnöke döntéseinek kíván megfelelni.

 

Via: MTI

Kapcsolódó cikkek

Nemzeti Dal

Rubóczki Tamás

Kimondták: hazugsággal vették el a nép pénzét!

Rubóczki Tamás

Rogán Antalhoz és Semjén Zsolthoz kerül a hajléktalanvadászat biznisze

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!